Sprinklerijärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähikuva sprinkleristä.

Sprinklerijärjestelmä on automaattinen palonsammutusjärjestelmä, joka aloittaa palon sammutuksen ruiskuttamalla vettä palokohteeseen ja välittää samalla palohälytyksen hätäkeskukseen (112). Sen toiminta perustuu siihen, että lämpötilan ylitettyä tietyn arvon sprinklerin kapseli rikkoutuu ja vesi pääsee virtaamaan sprinklerin läpi.[1] Se soveltuu kohteisiin, joissa vesi on sopiva sammutusaine ja joissa kohteen paloympäristö edellyttää tehokasta ja automaattista sammutusjärjestelmää. Joissakin sprinklerijärjestelmissä käytetään veden sijaan muita palontorjunta-aineita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen automaattisen sprinklerijärjestelmän patentoi Philip W. Pratt vuonna 1872.[2] Ensimmäisen käyttökelpoisen sprinklerijärjestelmän kehittäjänä pidetään kuitenkin Henry S. Parmaleetä, joka paransi Prattin patenttia ja asensi toimivan järjestelmän pianoja valmistavaan tehtaaseensa. Ensimmäinen sprinklerilaitteisto Suomessa asennettiin Finlaysonin tehtaalle Tampereella vuonna 1892.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Olli: Sprinklerilaitteisto ja toiminnallinen palomitoitus Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. Arkistoitu 25.2.2005. Viitattu 2.12.2008.
  2. Sprinkler History www.meritsprinkler.com. Viitattu 4.12.2008. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.