Pomezia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pomezia

Koordinaatit: 41°40′09″N, 12°30′07″E

Valtio  Italia
Alue Lazio
Metropolikaupunki Rooma
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 86,6[1] km²
Korkeus 108 m
Väkiluku (30.4.2020) 64 421[2]
 – Väestötiheys 744 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 00071
Suuntanumero(t) 06

Pomezia on kunta Lazion alueella Keski-Italiassa. Se on osa Rooman metropolikaupunkia, etäisyys Rooman keskustasta on noin 25 kilometriä etelään.[3] Pomezian keskusta on rakennettu 1930-lukulaisten kaupunkisuunnittelun ihanteiden mukaan. Kaupungin alueella on lisäksi keskiaikainen Pratica di Mare ja merellinen turistikeskus Torvaianica, jossa asuu noin neljännes kaupungin väestöstä. Pomezian asukkaita kutsutaan italiaksi demonyymillä pometini.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pomezia sijaitsee Tyrrhenanmeren rannalla Lazion keskiosassa ja Rooman metropolikaupungin lounaisosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Rooman hallinnolliseen alueeseen ja etelässä Ardean kaupunkiin. Itäpuolella on Castelli Romanin seutu. Pomezian keskusta sijaitsee muutaman kilometrin merenrannalta sisämaahan. Rannikolla keskustan lounaispuolella sijaitsee turistien suosima Torvaianica, joka on hallinnollisesti yksi Pomezian lukuisista frazioneista. Italian virallisessa seismisessä luokituksessa Pomezia kuuluu vyöhykkeeseen 2B (zona 2B) eli kohtalaisen maanjäristysriskin alueeseen.

Pomezian sääaseman (37 metriä mpy) vuotuinen keskilämpötila on 15,3 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 8,5 °C ja lämpimin elokuu, 23,0 °C. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 817 mm.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torvaianico, Piazza Ungheria

Pomezian nimen takana on muinaisten volskien kaupunki Suessa Pometia, jonka sijaintipaikkaa ei tiedetä. Nykyisen Pomezian ja vanhan Suessa Pometian yhteys on vain nimellinen. Pomezia on yksi fasismin kaudella perustetuista kaupungeista, se sai alkunsa kun Rooman ja Agro Pontinon uusien kaupunkien väliselle alueelle haluttiin asutusta. Symbolinen peruskivi muurattiin huhtikuussa 1938, ja ensimmäiset uudisasukkaat saapuivat lokakuussa 1939. Toisen maailmansodan aikana Pomezian seudulla käytiin ankaria taisteluita.[4] Sodan jälkeen Pomezian väkiluku moninkertaistui, ja kasvu on jatkunut edelleen 2000-luvulla. Ardean frazione itsenäistyi omaksi kunnakseen 1970.

Pomezian keskusta on selkeälinjainen suorine katuineen. Sen rakentamisessa suosittiin paikallisia materiaaleja. Pomezian keskusaukio on Piazza Indipendenza, jota reunustavat muun muassa San Benedetton kirkko ja kaupungintalo. Pienessä Pratica di Maren kylässä aivan keskustan lounaispuolella on keskiaikaista rakennuskantaa, kuten Castello Borghese, jonka Borghesen suku osti 1617. Linnan torni tuhottiin toisen maailmansodan aikana. Pratica di Maressa sijaitsee myös Museo civico archeologico Lavinium, eli arkeologinen museo.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pomezian talouselämää kehitettiin 1950-luvulta 1990-luvulle Cassa per il Mezzogiorno -hankkeen puitteissa. Kaupungissa on muun muassa lääketeollisuuden yrityksiä ja tutkimuslaitos Irbm Science Park, joka operoi biotekniikan alalla. Torvaianicassa on neljän hehtaarin laajuinen huvipuisto Zoomarine. Torvaianican rannat houkuttelevat turisteja etenkin Roomasta.

Pomezian rautatieasema, Stazione di Pomezia-Santa Palomba, on muutaman kilometrin keskustasta koilliseen Santa Palomban alueella. Asema sijaitsee Rooma–FormiaNapoli-radan varrella. Pomezian keskustan halki kaakkois–luoteissuuntaisesti kulkee kaksiajorataiseksi rakennettu 109-kilometrinen maantie Strada statale 148 Pontina, joka vie Rooman kehämoottoritielle. Lähellä merenrantaa sijaitsee sotilaslentokenttä Aeroporto militare Mario de Bernardi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 6.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 23.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Pomezia e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 8.9.2020. (italiaksi)
  4. Pomèzia (Roma) Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 8.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pomezia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Pomezia