Guidonia Montecelio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guidonia Montecelio

Koordinaatit: 41°59′49″N, 12°43′34″E

Valtio  Italia
Alue Lazio
Metropolikaupunki Rooma
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 79,5[1] km²
Korkeus 105 m
Väkiluku (30.4.2020) 90 314[2]
 – Väestötiheys 1 136 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 00012
Suuntanumero(t) 0774

Guidonia Montecelio on kunta Lazion alueella Keski-Italiassa. Se on osa Rooman metropolikaupunkia, etäisyys Rooman keskustasta on noin 25 kilometriä koilliseen.[3] Guidonia Montecelio on osa historiallista Sabinan aluetta, jota muinoin asuttivat sabiinit. Nykymuotoinen Guidonia Montecelio perustettiin 1937. Guidonia heijastaa 1930-luvun kaupunkisuunnittelun ihanteita, Montecelio on puolestaan keskiaikainen asutuskeskus vuoren rinteellä. Kaupunki on ollut muuttokohteena ihmisille, jotka ovat hakeneet vaihtoehtoa Rooman korkeille elinkustannuksille. Sen asukkaiden demonyymi on guidoniani. Guidonia Montecelion suojeluspyhimys on Madonna di Loreto.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guidonia Montecelio sijaitsee Lazion keskiosassa ja Rooman metropolikaupungin itäosassa. Maasto kohoaa Sabinan vuoristoksi Guidonian itäpuolella. Kaupungin historiallinen keskusta Montecelio sijaitsee 350 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella muutama kilometri nykyisestä keskustasta koilliseen. Italian virallisessa seismisessä luokituksessa Guidonia kuuluu vyöhykkeeseen 2 (zona 2) eli kohtalaisen maanjäristysriskin alueeseen.

Guidoniassa on sotilaslentokenttä Aeroporto di Guidonia (89 metriä mpy), jonka sääaseman vuotuinen keskilämpötila on 15,2 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 7,4 °C ja lämpimin elokuu, 24,5 °C. Ylin asemalla mitattu lämpötila on 40,4 °C (elokuu 1998) ja alin –14,0 °C (tammikuu 1985). Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 813 mm.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Via Leonardo da Vinci

Guidonian alueella oli antiikin aikana useita kyliä ja maatiloja. Montecelion paikalla oli todennäköisesti muinaiskaupunki Corniculum, joka on Servius Tulliuksen synnyinpaikka. Monti Cornicolani -vuoristo sai nimensä Corniculumilta. Linnoitus Castrum Monticellorum perustettiin vuonna 998, ja sen ympärille alkoi kasvaa kylä.

1400–1600-luvuilla paikkakunta kuului Monticelli-nimisenä aatelissuvuille Orsini, Della Rovere ja Cesio. Maatalouden lisäksi rakennuskivien louhinta oli alueen tärkeä elinkeino. Italian kuningaskunta perustettiin 1861, ja Monticelli oli viimeisiä alueita, jotka liittyivät uuteen valtakuntaan. Sen nimeksi virallistettiin Monticelio vuonna 1872; edellisvuonna Roomasta oli tehty Italian pääkaupunki.

Lentopaikka Campo di Aviazione di Montecelio avattiin 1915. Alueella kehitettiin ilmailuteknologiaa etenkin Alessandro Guidonin (1880–1928) johdolla. Benito Mussolini perusti lentopaikan yhteyteen kaupungin "Città dell’Aria" 1937, ja se sai nimekseen Guidonia herra Guidonin kunniaksi. Tämä kuoli Montecelion kentällä epäonnistuneen laskuvarjokokeen seurauksena. Keskiaikainen Montecelion kylä ja moderni Guidonia yhdistettiin 1937.[4] 1900-luvun puolenvälin jälkeen Guidonian väkiluku on moninkertaistunut muun muassa Roomasta suuntautuneen muuttoliikkeen avittamana.

Guidonia Montecelion kirkkoja ovat muun muassa San Giovanni Evangelista 1700-luvulta, San Lorenzo ja San Antonio Abate. Uudempaa kirkkoarkkitehtuuria edustaa Santa Maria di Loreto vuodelta 1938; se on arkkitehti Giorgio Calza Binin käsialaa. Maallista arkkitehtuuria edustaa muun muassa Palazzo Cesi. Piazza Giacomo Matteottin reunalla kohoaa selkeälinjainen Torre Littoria ja aivan sen tuntumassa sijaitsee Teatro Imperiale.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelut ja teollisuus ovat Guidonian tärkeimmät elinkeinot, kaupungissa on kolme teollisuusaluetta. Keskustan tuntumassa sijaitsee vesipuisto Aquapiper. Aiemmin paikkakunnan pääelinkeinoja olivat maatalous ja paimentaminen. Paimennusta ei enää harjoiteta. Maataloutta edustaa muun muassa Sabina-oliiviöljy, jonka tuotantoalueeseen Guidonia kuuluu.

Guidonian rautatieasema, Stazione di Guidonia-Montecelio-Sant'Angelo, sijaitsee Rooma–Sulmona–Pescara-radan varrella. Autostrada del Sole kulkee Guidonian keskustan länsipuolitse, A24 eteläpuolitse. Paikallisen liikenteen valtasuonia ovat Strada statale 5 eli Via Tiburtina ja Strada Provinciale 28/bis, ne vievät Roomaan ja Rooman kehämoottoritielle.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guidonia Montecelion jalkapallojoukkueita ovat muun muassa Associazione Calcio Dilettantistica Guidonia Montecelio (Guidonia, perustettu 1954) ja Villalba Ocres Moca (perustettu 1952).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 19.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 5.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Guidonia Montecelio e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 5.9.2020. (italiaksi)
  4. Guidònia Montecèlio Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 5.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Guidonia Montecelio.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Guidonia Montecelio