Fiumicino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fiumicino

Koordinaatit: 41°46′0″N, 12°14′0″E

Valtio  Italia
Alue Lazio
Metropolikaupunki Rooma
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 213,9[1] km²
Korkeus 1 m
Väkiluku (30.4.2020) 81 930[2]
 – Väestötiheys 383 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 00054
Suuntanumero(t) 06

Fiumicino on kunta Lazion alueella Keski-Italiassa. Se on osa Rooman metropolikaupunkia, etäisyys Rooman keskustasta on noin 25 kilometriä lounaaseen.[3] Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasema sijaitsee Fiumicinon alueella, asema tunnetaan myös nimellä Aeroporto di Roma-Fiumicino. Tiber laskee Välimereen Fiumicinon keskustassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiumicino sijaitsee Tyrrhenanmeren rannalla Lazion keskiosassa ja Rooman metropolikaupungin länsiosassa. Se rajoittuu idässä ja etelässä Rooman hallinnolliseen alueeseen. Tiberin suisto on Fiumicinon keskustan eteläpuolella. Hieman ennen suistoa Tiberista erkanee länteen johtava muutaman kilometrin mittainen joki, joka laskee Tyrrhenanmereen hieman pohjoisempana kuin Tiber. Jokien ja meren väliin jää varsin suorakulmainen saari, Isola Sacra. Italian virallisessa seismisessä luokituksessa Fiumicino kuuluu vyöhykkeeseen 3B (zona 3B) eli matalan maanjäristysriskin alueeseen.

Väestön painopiste on kunnan eteläosassa keskustan ja Isola Sacran alueella. Välittömästi niiden pohjoispuolella levittäytyy laaja lentoaseman alue, jonka pohjoispuolinen alue on puolestaan suurelta osin maaseutua, lukuun ottamatta merellisiä, melko tiivisti rakennettuja alueita Fregene ja Passoscuro. Fiumicinon pohjoisosassa sijaitsee harvaanasuttu Palidoron frazione, joka käsittää lähes neljänneksen kunnan pinta-alasta.

Fiumicinon lentoaseman sääaseman (3 metriä mpy) vuotuinen keskilämpötila on 15,5 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 8,5 °C ja lämpimin elokuu, 24,1 °C. Ylin asemalla mitattu lämpötila on 38,6 °C (heinäkuu 1983) ja alin –7,8 °C (tammikuu 1985). Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 734 mm.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parco Leonardo, Piazza Michelangelo Buonarroti

Fiumicinon alueelle perustettiin Porto-niminen (Portus) kaupunki vuonna 46 jaa., se lakkautettiin vuonna 537. Porto toimi antiikin Rooman satamana. Keskiaikana paavit rakennuttivat rannikkovyöhykkeelle torneja, joista yksi oli Nikolaus V:n pystyttämä Torre Nicolina, jonka ympärille kasvoi kalastajakylä. Nykyinen Fiumicino sai alkunsa 1820-luvulla, kun sitä alettiin rakentaa arkkitehti Giuseppe Valadierin johdolla.[4] Rautatieyhteys Roomaan avattiin 1880, ja sen seurauksena Fiumicinon talous lähti nousuun, josta puolestaan seurasi nopea väkiluvun kasvu. Fiumicinon lentokenttä avattiin 15. tammikuuta 1961, ja siitä kasvoi Italian suurin.

Yksi Fiumicinon historiallisista rakennuksista on keskiaikainen linna Episcopio di Porto, jonka uusimmat arkkitehtoniset ratkaisut ovat kuitenkin 1700-luvulta.[5] Torrimpietran frazionessa sijaitsee niin ikään keskiaikainen linna Castello di Torre In Pietra. Falconierin suku osti sen 1639, ja linnan nykyasu näyttävine freskoineen ja porraskäytävineen on pitkälti Falconierien ajalta: he kutsuivat arkkitehti Ferdinando Fugan (1699–1782) ja taidemaalari Pier Leone Ghezzin (1674–1755) uudistamaan linnaa.[6] Helmikuussa 1948 otettiin käyttöön siirrettävä silta Ponte Due Giugno, joka yhdistää Isola Sacran mantereeseen saaren luoteiskulmassa.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiumicino on vahvasti palveluvaltainen, esimerkiksi matkailu on tärkeä elinkeino. Fiumicinossa harjoitetaan myös meren antimiin liittyviä elinkeinoja ja maataloutta. Aivan Fiumicinon lentoaseman kupeessa sijaitsee nykyaikainen Parco Leonardon kaupunginosa, jonka alueella on Italian suurimpiin kuuluva kauppakeskus. Lentoasemalla on runsaasti työpaikkoja.

Fiumicino sijaitsee Rooman paikallisjunaliikenteen piirissä. Linja FL5 palvelee lentoaseman pohjoispuolisia alueita, asemia on kaksi: Maccarese-Fregene ja Torrimpietra-Palidoro. Lentoasemalta on kaksi linjaa: FL1 ja Leonardo Express, joka kulkee Rooman päärautatieasemalle ilman välipysähdyksiä. Lentoasemalta alkaa moottoritie A91, joka risteää Rooman kehämoottoritien kanssa ja päättyy Via Laurentinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 6.9.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 22.9.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Fiumicino e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 5.9.2020. (italiaksi)
  4. Fiumicino Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 8.9.2020. (italiaksi)
  5. Fiumicino (RM) – loc. Isola Sacra – Episcopio di Porto Tesori del Lazio. Associazione Sportiva Dilenttantistica e Culturale "Tesori del Lazio". Arkistoitu 1.10.2020. Viitattu 7.9.2020. (italiaksi)
  6. Castello di Torre In Pietra Castelloditorreinpietra.it. Ilaria Alquati. Viitattu 7.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fiumicino.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Fiumicino