Rooman päärautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roma Termini
Perustiedot
Sijainti 41°54′02″N, 012°30′06″E
Kunta Rooma
Avattu 1863
Liikenne
Kaukoliikenne kyllä
Paikallisjunat kyllä
Vaihtoyhteydet metro
Asemarakennus
Tyyppi pääteasema
Lipunmyynti kyllä
Ratapiha
Raiteisto 29 laituriraidetta

Rooman päärautatieasema (ital. Stazione Termini - Stazione di Roma Termini) on Rooman suurin ja tärkein rautatieasema. Se on nimetty läheisen Diocletianuksen kylpylän (lat. thermae) mukaan, joka sijaitsee parin korttelin päässä.

Asemalta lähtee säännöllisesti vuoroja jokaiseen maan suurkaupunkiin sekä kansainvälisen liikenteen junia. Asemalla on 29 raidetta, ja se on Euroopan suurimpia. Tyypiltään se on pääteasema eli rautatie päättyy sinne. Suoraan asemalta johtaa rata vain yhteen suuntaan, itäkaakkoon, mutta muutaman kilometrin päässä siitä haarautuu ratoja eri suuntiin.

Termini on myös Rooman alueen joukkoliikenteen solmukohta. Rooman metron molemmat linjat pysähtyvät Terminin metroasemalla ja Piazza Cinquecentolla sijaitsee linja-autoasema, josta kulkee paikallisliikenteen linja-autoja eri puolille kaupunkia. Raitiovaunupysäkeille Porta Maggioressa asemalta on matkaa noin puoli kilometriä.

25. helmikuuta 1863 paavi Pius IX avasi ensimmäisen, väliaikaisen Terminin aseman Roomasta Frascatiin, Civitavecchiaan ja Cepranoon johtavien rautateiden päätepisteeksi. Kahdella ensin mainitulla oli ollut erilliset asemansa muualla kaupungissa ja kolmas oli kehitteillä. Rooman kaupunki päätti rakentaa uuden päärautatieaseman, toisin kuin esimerkiksi Pariisi, jossa eri suunnista tulevilla linjoilla oli omat pääteasemansa. Uusi pääasema päätettiin rakentaa huonossa kunnossa olleen Villa Montalto-Perettin paikalle, ja se sai nimen Stazione Centrale delle Ferrovie Romane (ital. Rooman rautateiden keskusasema).

Pysyvämmän aseman rakennustyöt aloitettiin 1868, ja ne päättyivät 1874. Sen suunnittelijana toimi arkkitehti Salvatore Bianchi. Aseman etuosa ulottui Via Cavourille, eli tuolloin asema siirtyi noin 200 metriä keskustaan päin. Vuonna 1937 päätettiin korvata asema uudella, koska Roomassa piti järjestää vuoden 1942 maailmannäyttely. Näyttelyä ei kuitenkaan pidetty toisen maailmansodan vuoksi. Vanha asemarakennus purettiin ja uutta oltiin jo rakentamassa, mutta työt keskeytettiin vuonna 1943 maan fasistisen hallituksen kaaduttua. Angiolo Mazzonin suunnittelema kaksi kilometriä pitkä siipi on yhä osa Terminin rautatieasemaa.

Nykyinen asemarakennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen asemarakennus on Leo Calinin, Eugenio Montuorin, Massimo Castellazzin, Vasco Fadigatin, Achille Pintonellon ja Annibale Vitellozzin suunnittelema. He voittivat suunnittelukilpailun kahdessa ryhmässä vuonna 1947. Asema valmistui 1950. Rakennus on varsin pitkä, ja sen lempinimi on "Dinosaurus".

23. joulukuuta 2006 Terminin asema omistettiin paavi Johannes Paavali II:lle.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]