Poika ja susi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Aisopoksen satua. Sergei Prokofjevin susiteemainen lastensatu on suomeksi nimeltään Pekka ja susi.
Francis Barlow'n kuvitusta satuun vuodelta 1687.

Poika ja susi eli Poika, joka huusi sutta on yksi Aisopoksen faabeleista eli eläinsaduista. Se on opettavainen tarina siitä, miten valehtelu vie uskottavuuden ja johtaa valehtelijan omaan turmioon. Faabelin numero Perryn indeksissä on 210.[1]

Tarinassa paimenpoika juoksuttaa kyläläisiä huutamalla toistuvasti suden uhkaavan lammaskatrasta, vaikka näin ei todellisuudessa olekaan. Kun susi lopulta ilmestyy, kukaan ei enää reagoi saman pojan avunhuutoihin, sillä häntä ei enää oteta vakavasti. Sadun eri versioissa susi syö lopulta joko lauman tai pojan itsensä.

Tarinan opetuksena on, että valehtelu kääntyy itseään vastaan, sillä valehtelijaa ei enää uskota silloinkaan, kun hän puhuu totta. Käytännöllisemmällä tasolla satu varoittaa tekemästä tarpeettomia vääriä hälytyksiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Boy Who Cried ’Wolf’ Aesopica: Aesop's Fables in English, Latin & Greek. Viitattu 30.5.2022. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aisopos: ”278. Poika, joka huusi sutta”, Faabelit: täydellinen kokoelma moraaleineen, s. 208. Valikoinut ja suomentanut Jari Tammi. Pikku-idis, 2010. ISBN 978-952-9589-40-1.
  • Aisopos: ”Poika ja susi”, Aisopoksen sadut. Suomentanut Kaija Pakkanen. Helsinki: Sanoma, 1976. ISBN 951-9133-44-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]