Pohjois-Kazakstanin aro ja järvet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aroa lähellä Astanaa.

Pohjois-Kazakstanin aro ja järvet on Unescon maailmanperintöluettelon kohde Kazakstanissa. Se on noin 4 500 neliökilometrin mittainen alue, johon kuuluu Nawırzımin ja Qorğaljinin luonnonpuisto.

Luonnonpuistoissa kaksi järvialuetta, joissa on sekä makeita järviä että suolajärviä. Ne sijaitsevat vedenjakajalla, joka erottaa Pohjoiseen jäämereen laskevat joet Araljärven altaasta. Ilmastoltaan alue on mantereinen: kesät ovat kuumat sekä kuivat ja talvet kylmät sekä suhteellisen vähälumiset.[1]

Alueen vesistöt ovat merkittäviä lintuvesiä, sillä ne sijaitsevat lintujen muuttoreiteillä. Qorğaljinin luonnonpuistossa ruokailee parhaimmillaan 15–16 miljoonaa lintua, ja puistoissa pesii yhteensä 850 000 vesilintua. Tengizjärvellä on flamingon pohjoisin pesimäpaikka, jossa pesii parhaimmillaan 10 000 paria.[2]

  1. ICOMOS: Saryarka – Steppe and Lakes of Northern Kazakhstan: Advisory Body Evalution (s. 2) UNESCO World Heritage Centre. huhtikuu 2008. United Nations. Viitattu 2. kesäkuuta 2009. (englanniksi)
  2. ICOMOS: Saryarka – Steppe and Lakes of Northern Kazakhstan: Advisory Body Evalution (s. 3) UNESCO World Heritage Centre. huhtikuu 2008. United Nations. Viitattu 2. kesäkuuta 2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.