Plotopteridae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Plotopteridae
Copepteryx
Copepteryx
Fossiili
EoseeniMioseeni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Suliformes
Heimo: Plotopteridae
Howard, 1969
Suvut
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Plotopteridae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Plotopteridae Commonsissa

Plotopteridae on sukupuuttoon kuollut lentokyvyttömien merilintujen heimo. Niiden ruumis oli nykyisten käärmekaulojen tapainen ja kallo kuin valkosuulien. Lajit olivat elintavoiltaan samankaltaisia pingviinien kanssa. Ei ole täysin varmaa, olivatko ne sukua pingviineille, vai johtuvatko samankaltaisuudet konvergenttisesta evoluutiosta.[1] Plotopteridae-heimon siivet olivat lyhyet ja sopivat enemmän sukeltamiseen ja ohjailuun (kuten pingviinien ja sukupuuttoon kuolleen siivettömänruokin).lähde?

Plotopteridae eli pohjoisella Tyynellämerellä, kaukana etelän pingviineistä. Tästä syystä niitä on joskus kutsuttukin pohjoisen pallonpuoliskon pingviineiksi. Heimon fossiileja on löydetty Kaliforniasta, Washingtonista, Brittiläisestä Kolumbiasta ja Japanista. Niiden koko vaihteli suurikokoisesta merimetsosta parin metrin pituuteen.lähde?

Plotopteridae-heimon aikaisin laji Phocavis maritimus eli eoseeniepookin keskivaiheilla, mutta useimmat heimon lajeista elivät mioseeniepookin keskellä, minkä jälkeen ne luultavasti kuolivat sukupuuttoon. Samaan aikaan kuolivat jättipingviinit, ja hylkeiden sekä delfiinien määrä lisääntyi. Tästä on päätelty, että merinisäkkäiden lisääntyminen johti Plotopteridae-heimon kuolemaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dixon, Dougal: The Complete Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures, s. 390. London: Hermes House, 2016. ISBN 978-1-84681-209-5. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.