Pine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pine
Kehityshistoria
Vakaa versio 4.64
Tiedot
Ohjelmistotyyppi sähköposti
Lisenssi Ilmaisohjelma

Pine (Program for Internet News and Email) on Washingtonin yliopistolla kehitetty ilmainen sähköposti- ja uutistenlukuohjelma. Ohjelman ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1989.[1] Ohjelman kehitystyö loppui vuonna 2008.

Pinestä on olemassa sekä Unix-, MS-DOS (PC-Pine) että Windows-versio. Unix-version käyttöliittymä pohjautuu komentoriviin ja Pine käyttää vakioeditorinaan Picoa. Monista muista Unix-ohjelmista Pine poikkesi siten että se oli suunniteltu aloittelevaa käyttäjää varten ja helppokäyttöiseksi. Käytettävissä olevat toiminnot ovat koko ajan näkyvissä valikoissa ja ne valitaan tyypillisesti yhtä kirjainta painamalla.[2] Myös Pico perustuu samaan filosofiaan. Molemmista ohjelmista tuli suosittuja niiden opiskelijoiden keskuudessa jotka eivät halunneet opetella emacsia tai vitä.

Pine kehitettiin alun perin Elm-sähköpostiohjelman pohjalta. Ohjelman ensimmäisessä virallisessa julkistuksessa yliopiston ulkopuolelle vuonna 1992 ohjelman nimen vihjattiin tulevan sanoista Pine Is No-longer Elm.[2]

Pinen korvaajaksi kehitettiin avoimen lähdekoodin sähköpostiohjelma Alpine. [3] Uusi versio julkaistiin, koska Washingtonin yliopisto kielsi modifoitujen Pine-ohjelmien jakamisen. Pinen lisenssi on ISC-lisenssin kaltainen, mutta yliopiston tulkinta erosi ISC:n tulkinnasta.[4] Avoimen lähdekoodin sähköpostiohjelma Cone on toiminnaltaan ja ulkoasultaan Pinen klooni. Sen mukana tulee myös Leaf-editori.[5] Pico-editorista on myös avoimen lähdekoodin klooni nimeltä Nano.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pine Project History washington.edu. Arkistoitu . Viitattu 26.11.2020. (englanniksi)
  2. a b Uutisryhmäviesti comp.mail.misc-ryhmässä 26.3.1992 [1]
  3. Pine Information Center washington.edu. Viitattu 9.12.2014.
  4. http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#ISC
  5. https://www.linux.com/news/text-email-clients-revisited

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]