Pine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pine (Program for Internet News and Email) on Washingtonin yliopistolla kehitetty ilmainen sähköposti- ja uutistenlukuohjelma. Ohjelman ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1989 ja sen kehitystyö loppui vuonna 2008.

Pinestä on olemassa sekä Unix-, MS-DOS (PC-Pine) että Windows-versio. Unix-version käyttöliittymä pohjautuu komentoriviin ja Pine käyttää vakioeditorinaan Picoa. Monista muista Unix-ohjelmista Pine poikkesi siten että se oli suunniteltu aloittelevaa käyttäjää varten ja helppokäyttöiseksi. Käytettävissä olevat toiminnot ovat koko ajan näkyvissä valikoissa ja ne valitaan tyypillisesti yhtä kirjainta painamalla.[1] Myös Pico perustuu samaan filosofiaan. Molemmista ohjelmista tuli suosittuja niiden opiskelijoiden keskuudessa jotka eivät halunneet opetella emacsia tai vitä.

Pine kehitettiin alun perin Elm-sähköpostiohjelman pohjalta. Ohjelman alkuperäisessä julkistuksessa vuodelta 1992 ilmoitettiin ohjelman nimen vihjattiin tulevan sanoista Pine Is No-longer Elm.[1]

Pinen korvaajaksi kehitettiin avoimen lähdekoodin sähköpostiohjelma Alpine. [2] Uusi versio julkaistiin, koska Washingtonin yliopisto kielsi modifoitujen Pine -ohjelmien jakamisen, Pinen lisenssi on ISC-lisenssin kaltainen, mutta yliopiston tulkinta erosi ISC:n tulkinnasta.[3] Avoimen lähdekoodin sähköpostiohjelman Cone on toiminnaltaan ja ulkoasultaan Pinen klooni. Sen mukana tulee myös Leaf-editori.[4] Pico-editorista on myös avoimen lähdekoodin klooni nimeltä Nano.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Uutisryhmäviesti comp.mail.misc-ryhmässä 26.3.1992 [1]
  2. Pine Information Center washington.edu. Viitattu 9.12.2014.
  3. http://www.gnu.org/licenses/license-list.html#ISC
  4. https://www.linux.com/news/text-email-clients-revisited

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]