Emacs

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Emacs

Emacs-logo.svg

Emacs-screenshot.png
Emacs 22.0.91.1

Kehittäjä GNU-projekti
Kehityshistoria
Vakaa versio 24.3 / 11.3.2013
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Tekstieditori
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Verkkosivu www.gnu.org/software/emacs/

Emacs on monipuolinen alun perin Unix-käyttöjärjestelmälle kirjoitettu tekstieditori. Sitä käyttävät etenkin tietokoneohjelmoijat ja muut tietotekniikkaan syvällisesti perehtyneet käyttäjät. Alkuperäisen Emacsin kirjoitti Richard Stallman vuonna 1976.

Aivan ydintä lukuun ottamatta Emacs on kirjoitettu Lisp-ohjelmointikielellä, ja sitä voi muokata ja laajentaa henkilökohtaisiin tarpeisiin samaisella Lispillä (sen Emacs Lisp -murteella) periaatteessa todella pitkälle, mutta kuitenkin järjestelmän asettamien rajojen mukaisesti.

Emacsilla on paljon näppäinkomentoja, joita itse voi lisätä erittäin suuren määrän ja joista monet ovat tärkeitä ohjelman vaivattoman käytön kannalta. Kokenutkin käyttäjä tuntee usein näistä vain osan, eikä emacs välttämättä ole aloittelijan työkalu. Näppäinkomentoja lisätessä on kuitenkin tärkeää huomioida ristiintörmäykset muiden järjestelmän pikanäppäimien kanssa. Ohjelmoijat ovatkin perinteisesti olleet toisinaan eri mieltä siitä, millä editorilla koodia ylipäätään kannattaa kirjoittaa, suurella ja raskaalla emacsilla, jolla voi periaatteessa tehdä kaiken, vai pienellä editorilla, esimerkiksi vimillä, jolla voi tehdä vaivattomammin pieniä asioita yksi kerrallaan. (Nykyään tämä niin kutsuttu "editorisota" lienee menettänyt merkityksensä tietokoneiden tehon ja keskusmuistin kasvettua moninkertaisiksi.)

Emacs toimii useassa moodissa. Emacs soveltuu minkä tahansa ohjelmointikielen editoriksi ja siinä on kutakin kieltä varten erinomainen koodin väritys sekä useita lähdekoodikohtaisia menutoimintoja. Emacsille on toteutettu myös muun muassa WWW-selainten kaltaisia lisäosia, tilastotieteellisiä paketteja jne. Emacsissa on myös monipuolinen kalenteri (esimerkiksi mayojen ja juutalaisten kalenterit, päivittäiset Auringon nousut ja laskut, monipuoliset henkilökohtaiset muistiinpanot kalenterissa jne.), parikin laskinta ("tieteellinen" ja tavallisempi), useita pelejä ja paljon muuta rihkamaa.

Emacs oli alkujaan TECO-editorin makrokokoelma (Editor MACroS), joka kirjoitettiin vuonna 1976 ITS-käyttöjärjestelmälle. Nykyisin suosituimmat Emacs-variantit ovat vuonna 1984 aloitettu GNU Emacs ja siitä vuonna 1991 eriytynyt XEmacs. Emacsin tunnetuin kehittäjä on GNU-projektin alullepanija Richard M. Stallman.

Tunnettuja Emacsin käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Emacs.