Emacs

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Emacs

Emacs-logo.svg

Emacs-screenshot.png
Emacs 22.0.91.1

Kehittäjä GNU-projekti
Kehityshistoria
Vakaa versio 25.1 / 17.9.2016[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tekstieditori
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet Lisp
Lisenssi GNU GPL
Verkkosivu www.gnu.org/software/emacs/

Emacs on alun perin Unix-käyttöjärjestelmälle kirjoitettu tekstieditori. Sitä käyttävät etenkin tietokoneohjelmoijat ja muut tietotekniikkaan perehtyneet käyttäjät. Alkuperäisen Emacsin kirjoitti Richard Stallman vuonna 1976.

Aivan ydintä lukuun ottamatta Emacs on kirjoitettu Lisp-ohjelmointikielellä, ja sitä voi muokata ja laajentaa henkilökohtaisiin tarpeisiin samaisella Lispillä (sen Emacs Lisp -murteella) pitkälle.

Emacs toimii useassa moodissa. Emacs soveltuu minkä tahansa ohjelmointikielen editoriksi ja siinä on kutakin kieltä varten koodin väritys sekä useita lähdekoodikohtaisia menutoimintoja. Emacsille on toteutettu myös muun muassa verkkoselainten kaltaisia lisäosia, tilastotieteellisiä paketteja jne. Emacsissa on myös monipuolinen kalenteri (esimerkiksi mayojen ja juutalaisten kalenterit, päivittäiset Auringon nousut ja laskut, henkilökohtaiset muistiinpanot kalenterissa ja niin edelleen), kaksi laskinta, useita pelejä ynnä muuta.

Emacs oli alkujaan TECO-editorin makrokokoelma (Editor MACroS), joka kirjoitettiin vuonna 1976 ITS-käyttöjärjestelmälle. Nykyisin suosituimmat Emacs-variantit ovat vuonna 1984 aloitettu GNU Emacs ja siitä vuonna 1991 eriytynyt XEmacs. Emacsin tunnetuin kehittäjä on GNU-projektin alullepanija Richard M. Stallman.

Tunnettuja Emacsin käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Emacs.