Pilvituoksio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pilvituoksio
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Aitokaksisirkkaisten ydinryhmä
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: Paatsamakasvit Rhamnaceae
Alaheimo: Ziziphoideae[2]
Suku: Tuoksiot Ceanothus
Laji: velutinus
Kaksiosainen nimi

Ceanothus velutinus
Douglas ex Hook.

Katso myös

  Pilvituoksio Wikispeciesissä
  Pilvituoksio Commonsissa

Pilvituoksio[3] (Ceanothus velutinus) on paatsamakasvien (Rhamnaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta pensas, joka voi kasvaa 0,6–3 metriä korkeaksi, joskus korkeammaksikin. Sen lehtiasento on vuorottainen ja lehdet ovat ehyitä, 4–7 cm pitkiä, soikeita ja hienosahalaitaisia. Lehtien yläpinnat ovat kiiltävänvihreitä ja alapinnat harmahtavanvihreitä sekä karvaisia. Lehtilavan tyveltä alkaa lehden kolme pääsuonta, joista lähtee lämpimällä säällä katkaistaessa makea tuoksu. Kukat ovat pieniä ja väriltään valkoisia. Kukat sijaitsevat tiiviissä, 5–13 cm pitkissä huiskilokukinnoissa. Hedelmät ovat 3–4 mm pitkiä kotia.

Pilvituoksio kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikassa Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Lajia tavataan luontaisena Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta Yhdysvaltojen länsiosiin ulottuvalla alueella. Idässä levinneisyysalue ulottuu Etelä-Dakotaan asti. Luonnossa laji muodostaa usein tiheiköitä.

Pilvituoksiota käytetään koristekasvina ja siitä on jalostettu erilaisia lajikkeita. Puutarhassa laji sopii aurinkoiselle tai puolivarjoiselle kasvupaikalle. Laji ei kuitenkaan ole kovin pitkäikäinen, vaan se alkaa kuolla noin 15 vuoden jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI): Ceanothus velutinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.7.2022. (englanniksi)
  2. Stevens, P. F.: Rhamnaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 28.7.2022.
  3. Pilvituoksio – Ceanothus velutinus Laji.fi. Viitattu 28.7.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]