Pilatus PC-6 Porter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perun ilmavoimien PC-6 Porter, vuonna 2014.

Pilatus PC-6 Porter (Porter, suom. Kantaja) on sveitsiläinen kevyt kuljetuskone, matkustajakone ja pienkone. Sen valmistaja on Pilatus Aircraft.[1] PC-6 Porterin ensilento koitti vuonna 1959. Konetyyppiä käytetään sekä sotilaskäytössä että siviilikoneena, sitä käytetään tämän ohella ambulanssikoneena sairaankuljetuksiin. Koneen etuna on sen STOL-ominaisuus, siksi tämä etu on tehnyt PC-6:sta suositun koneen esimerkiksi laskuvarjohyppyjä tekeville ryhmille. Fairchild Aircraft on valmistanut PC-6:tta lisenssillä Yhdysvalloissa.

"Lentävä Linkkuveitsi" -lempinimen saaneena, konetyyppi on esimerkiksi metsäpalojen lentovalvonnassa arvostusta saanut. PC-6 Porter kykenee kantamaan 1 000 kg:n hyötykuorman. Konetyypin miniminopeus on 96 km/h, enin matkalentonopeus 213 km/h ja enin lentonopeus 232 km/h, ei koskaan ylitettävä nopeus on 280 km/h. Suurin lentokorkeus on 8 000 metriä. Se tekee koneen toimintakykyiseksi Alppien korkeuksissa, muttei riitä Himalajan vuoristossa.

Pilatus PC-6 Porter omaa muotoilultaan täysin suorasiipisen, ylätasoisen siipiprofiilin. Myös peräsinten järjestely on suorasiipista ja perinteistä järjestelyä noudattavaa. Laskuteline on kiinteä ja kannuspyörällinen. Myös parannettu versio, TurboPorter niin sanotusti jatkojalostettiin, tässä tyypissä on turboahdettu polttomoottori. Konetyypistä kehitettiin edelleen PC-8D TwinPorter.

Kuvan kone yhdysvaltalaisin tunnuksin, tieteellisissä tutkimustehtävissä.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.pilatus-aircraft.com/en/fly/pc-6 (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 3.8.2019.