Fairchild Aircraft

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fairchild
Perustettu 1925
Perustaja Sherman Fairchild
Lakkautettu 2002

Fairchild Aircraft Corporation oli yhdysvaltalainen ilmailuteollisuusyhtiö, jonka perusti Sherman Fairchild.[1]

Vuonna 1971 yhtiön nimi muuttui muotoon Fairchild Industries.[1]

Alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fairchildin perusti Sherman Fairchild, vuonna 1925. Ensimmäisenä yhdysvaltalaisena lentokonevalmistajana yhtiön koneissa oli umpinainen ohjaamo ja hydraulisesti nostettavat laskutelineet.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana Fairchild valmisti PT-19 ja AT-21 koulukoneita, C-82 Packet-kuljetuskoneita sekä ohjuksia. Lisäksi valmistui suuria määriä kevyitä Fairchild C-61-koneita, jotka tunnetaan siviilipuolella nimillä Fairchild Argus tai Fairchild Model 24.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen yhtiö kehitteli C-82-koneesta suuremman C-119 Flying Boxcar-koneen, joka oli etupäässä maahanlaskujoukkojen käytössä. Fairchild C-123 Provider julkaistiin vuonna 1955. Vuonna 1956 Fairchild osti lisenssioikeudet Fokker F.27-koneeseen.

1970-luvulla (1972) syntyi kenties yhtiön tunnetuin tuote, rynnäkkökone A-10 Thunderbolt II. Se oli tuotos yritysfuusiosta Republicin kanssa, jolta koneen nimi periytyi.

1996 Fairchild osti Dornierin siviilituotannon, ja toimi viimeiset vuodet nimellä Fairchild Dornier. Yhtiö valmisti mm. Fairchild-Dornier 328-tyyppisiä koneita. Mallisarjassa oli niin potkuri- kuin suihkuturbiinimoottoren varustettuja malleja.

Yhtiö joutui rahoitusvaikeuksiin, ja ajautui konkurssiin 2002. Yhtiön pilkkomista varten perustettiin M7 Aerospace, joka toimi parin vuoden ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.