Fairchild Aircraft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fairchild Aircraft
Fairchild logo.jpg
Perustettu 1925
Perustaja Sherman Fairchild
Lakkautettu 2003
Kotipaikka San Antonio, Texas
Toimiala lentokoneteollisuus, avaruusteollisuus
Tuotteet lentokoneet

Fairchild Aircraft Corporation oli yhdysvaltalainen ilmailuteollisuusyhtiö, jonka perusti Sherman Fairchild.[1]

Vuonna 1971 yhtiön nimi muuttui muotoon Fairchild Industries.[1] Vuonna 1989 Banner Industries of Cleveland osti Fairchildin ja vuotta myöhemmin nimi muuttui muotoon Fairchild Corporation.[2]

Alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sherman Fairchild perusti Fairchild Airplane Manufacturing -yhtiön vuonna 1925.[3] Tätä ennen oli perustettu jo Fairchild Aerial Camera Corporation ja Fairchild Aerial Surveys -yhtiöt.[3] Lisäksi Sherman osti Caminez Engine Company -yhtiön ja nimesi sen Fairchild Engine Companyksi, sekä perusti Fairchild Aviation -yhtiön holding-yhtiöksi.[3]

Ensimmäisenä yhdysvaltalaisena lentokonevalmistajana yhtiön koneissa oli umpinainen ohjaamo ja hydraulisesti nostettavat laskutelineet.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana Fairchild valmisti PT-19 ja AT-21 koulukoneita, C-82 Packet-kuljetuskoneita sekä ohjuksia. Lisäksi valmistui suuria määriä kevyitä Fairchild C-61-koneita, jotka tunnetaan siviilipuolella nimillä Fairchild Argus tai Fairchild Model 24.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvulla yhtiö laajensi toimialaansa perustamalla Fairchild Semiconductor -yhtiön.[3]

Sodan jälkeen yhtiö kehitteli C-82-koneesta suuremman C-119 Flying Boxcar-koneen, joka oli etupäässä maahanlaskujoukkojen käytössä. Fairchild C-123 Provider julkaistiin vuonna 1955. Vuonna 1956 Fairchild osti lisenssioikeudet Fokker F.27-koneeseen.

Vuonna 1964 Fairchild osti Hiller Helicopters -yhtiön ja muodosti Fairchild Hiller -yhtiön.[3] Vuonna 1965 osti Republic Aviation -yhtiön.[3]

1970-luvulla (1972) syntyi kenties yhtiön tunnetuin tuote, rynnäkkökone A-10 Thunderbolt II. Se oli tuotos yritysfuusiosta Republic Aviationin kanssa, jolta koneen nimi periytyi.

1996 Fairchild osti Dornierin siviilituotannon, ja toimi viimeiset vuodet nimellä Fairchild Dornier. Yhtiö valmisti muun muassa Fairchild-Dornier 328-tyyppisiä koneita. Mallisarjassa oli niin potkuri- kuin suihkuturbiinimoottoren varustettuja malleja.

Yhtiö joutui rahoitusvaikeuksiin, ja ajautui konkurssiin 2002. Yhtiön pilkkomista varten perustettiin M7 Aerospace, joka toimi parin vuoden ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fairchild Aircraft Corporation: An Extraordinary Company inflight.squarespace.com. Viitattu 2.8.2017.
  2. Diana Shaman: The Last of a Historic Plant Making Way for a Mall 4.5.1997. New York Times. Viitattu 17.7.2018.
  3. a b c d e f Fairchild Aircraft (formerly Swearingen Aircraft Corporation) globalsecurity.org. Viitattu 17.7.2018.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.