Fairchild Aircraft

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fairchild oli yhdysvaltalainen ilmailuteollisuusyhtiö, joka oli olemassa 1925–2002.

Alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fairchildin perusti Sherman Fairchild, vuonna 1925. Ensimmäisenä yhdysvaltalaisena lentokonevalmistajana yhtiön koneissa oli umpinainen ohjaamo ja hydraulisesti nostettavat laskutelineet.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana Fairchild valmisti PT-19 ja AT-21 koulukoneita, C-82 Packet-kuljetuskoneita sekä ohjuksia. Lisäksi valmistui suuria määriä kevyitä Fairchild C-61-koneita, jotka tunnetaan siviilipuolella nimillä Fairchild Argus tai Fairchild Model 24.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen yhtiö kehitteli C-82-koneesta suuremman C-119 Flying Boxcar-koneen, joka oli etupäässä maahanlaskujoukkojen käytössä. Fairchild C-123 Provider julkaistiin vuonna 1955. Vuonna 1956 Fairchild osti lisenssioikeudet Fokker F.27-koneeseen.

1970-luvulla (1972) syntyi kenties yhtiön tunnetuin tuote, rynnäkkökone A-10 Thunderbolt II. Se oli tuotos yritysfuusiosta Republicin kanssa, jolta koneen nimi periytyi.

1996 Fairchild osti Dornierin siviilituotannon, ja toimi viimeiset vuodet nimellä Fairchild Dornier. Yhtiö valmisti mm. Fairchild-Dornier 328-tyyppisiä koneita. Mallisarjassa oli niin potkuri- kuin suihkuturbiinimoottoren varustettuja malleja.

Yhtiö joutui rahoitusvaikeuksiin, ja ajautui konkurssiin 2002. Yhtiön pilkkomista varten perustettiin M7 Aerospace, joka toimi parin vuoden ajan.


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.