Piiru

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kulmamittaa. Puutavarasta kertoo artikkeli piiru (puutavara).

Piiru on kulman mittayksikkö.

Piiruja kaksi eri päälajia:

  • nykyään lähinnä historiallinen kompassipiiru ja
  • etupäässä lähinnä historiallinen tykistössä käytössä oleva piiru.

Kompassipiiru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kompassipiiru on 1/32 täysympyrästä eli 11,25°. Kompassipiiru saadaan, kun kompassiruusun pää- ja väli-ilmansuuntien väliset kulmat puolitetaan vielä kahdesti. Kompassipiirun jälki näkyy vielä meriteiden säännöissä määritettyjen alusten kulkuvalojen näkymäsektoreissa sekä näistä johdetuissa ilma-alusten valosäädöksissä. Esimerkiksi aluksen vihreä sivuvalo on määritetty näkymään sektorissa, joka on suoraan keulasta aina oikealle 22,5° aluksen poikkiviivan perän puolelle. Tämä 22,5° on tasan kaksi piirua ja koko vihreän valon sektori (112,5°) on siis 10 piirua. Kun punaisen vasemman kulkuvalon sektori on samat 10 piirua jää valkoisen perävalon sektoriksi 12 piirua (135°).

Tykistön piiru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmeisesti aikanaan tykistön tulenjohtoa varten kehitetty kulmamitta. Tämän piirun määrittely on "sellaisen tasakylkisen kolmion huippukulma, jonka kanta on 1 metri ja kyljet 1 kilometri". Määritelmää näkee myös muodossa "yhtä piirua vastaava ympyrän kaaren pituus on tuhannesosa ympyrän säteestä". Näin määritetty piiru on yhtä suuri kuin milliradiaani. Määritelmän mukaisesti täysympyrä on 2 π eli noin 6283 piirua. Käytännössä on luku pyöristetty johonkin sopivaan tasalukuun.

Käytössä on ainakin täysympyrän (360°) jakaminen

Piiruasteikko on usein merkitty sotilaskäytössä olevien tähystysvälineiden näkökenttään. Esimerkiksi kiikarissa, tähtäinkaukoputkessa tai haarakaukoputkessa olevan piiruasteikon avulla voidaan piirukolmiota hyväksi käyttäen laskea etäisyys kohteeseen, jonka korkeus tai pituus tunnetaan tai laskea kohteen koko, jos sen etäisyys tunnetaan. Jos tiedossa on kohteen koko ja etäisyys, voidaan laskea sen koko piiruissa.

Piirua käytetään myös maastokartoissa, joissa maan magneettikentän poikkeama maantieteellisestä pohjoissuunnasta eli eranto kartassa näkyvällä alueella on ilmaistu piiruina.

Vertauskuvallisena ilmaisuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirua käytetään myös vertauskuvallisesti (piirun verran = hieman).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]