Piennarkeltto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piennarkeltto
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Cichorioideae
Suku: Keltot Crepis
Laji: biennis
Kaksiosainen nimi

Crepis biennis
L.

Katso myös

  Piennarkeltto Wikispeciesissä
  Piennarkeltto Commonsissa

Piennarkeltto (Crepis biennis) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, kelttojen (Crepis) sukuun kuuluva, kaksivuotinen ruohovartinen kasvilaji. Piennarkeltto muistuttaa ranskankelttoa (Crepis nicaeensis), mutta lajit ovat erotettavissa mykeröiden koon, luottien värin sekä kehtosuomujen karvoituksen perusteella.[1]

Piennarkeltto voi kasvaa noin metrin korkuiseksi, ja sen varsi on kasvutavaltaan pysty. Lehdet ovat pariliuskaisia ja karheakarvaisia. Ylimmät lehdet ovat osittain sepiviä, kun taas alimmat lehdet ovat ruodillisia. Kaikista alimmat lehdet sijaitsevat yleensä ruusukkeena varren tyvellä. Piennarkelton kukat sijaitsevat mykeröinä, jotka ovat noin 3 cm leveitä. Mykeröt sijaitsevat huiskilomaisesti. Mykeröiden kehtosuomut ovat mustanvihreitä ja ulommat kehtosuomut ovat sisempiä lyhyempiä sekä usein ulospäin siirottavia. Sisemmät kehtosuomut ovat sisäpinnoiltaan karvaisia. Mykeröissä olevat kukat ovat kokonaan keltaisia. Piennarkeltto kukkii heinäkuusta elokuulle. Siemenet ovat valkean lenninhaivenen omaavia.[1]

Piennarkeltto kasvaa tienpientareilla ja pellonreunoilla[1]. Suomessa piennarkelttoa on tavattu sieltä täältä eri puolilta maata, eniten eteläisestä Suomesta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Skånefibbla (Crepis biennis) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 8.9.2020. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Piennarkeltto (Crepis biennis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 8.9.2020. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]