Pia Kjærsgaard

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pia Kjærsgaard.

Pia Merete Kjærsgaard (s. 23. helmikuuta 1947 Kööpenhamina) on tanskalainen poliitikko ja Tanskan kansankäräjien puhemies vuodesta 2015. Kjærsgaard on Tanskan kansanpuolueen perustaja ja puheenjohtaja 1995–2012. Hän toimi edistyspuolueen (Fremskridtspartiet) johtajana vuosina 1985–1994 sekä Pohjoismaiden neuvoston liberaaliryhmän varapuheenjohtajana vuosina 1990–1994.

Kjærsgaardin poliittinen linja sisältää islamilaisvastaisia painotuksia. Tanskassa asuu 180 000 islaminuskoista, mikä merkitsee noin 3 % väestöstä. Ennen vuoden 2002 parlamenttivaaleja Kjærsgaard sanoi, että Ruotsin (vapaamielinen) siirtolaisuuspolitiikka uhkaa Pohjoismaita, mistä kehkeytyi sananvaihto Mona Sahlinin kanssa.

Muhammad-pilapiirrosjupakkaan liittyen on puheenjohtaja Kjærsgaard ja Tanskan kansanpuolue joutunut islaminuskoisten ja myös Tanskan siirtolaispolitiikkaa kritisoivan Ruotsin vasemmiston huomion kohteeksi.

Suomenmaan 3. helmikuuta 2006 julkaiseman Ruotsin islamneuvoston imaami Abd al Hagg Kielanin haastattelun mukaan ”Tanskan siirtolaisvihamielinen puolue Pia Kjærsgaardin johdolla on vuosikausia ajanut rasistista kampanjaa islaminuskoisia kohtaan”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Pia Kjærsgaard.