Phu quocinkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phu quocinkoira
Phu Quoc dog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Vietnamin lippu Vietnam
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira, vahtikoira
Nykyinen käyttö metsästys- ja vahtikoira
Muita nimityksiä Chó Phú Quốc, Phu Quoc Ridgeback Dog, Phu Quoc Dog
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 20-25 kg
Väritys eri variaatioita

Phu quocinkoira (Chó Phú Quốc) on vietnamilainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phú Quốcin saaren vanhojen ihmisten mukaan koiralla oli perinteisesti neljä pääväriä: laikullinen, musta, keltainen ja raidallinen; joka tapauksessa nyt väreistä on tullut vaihtelevampia. Aikuinen koira painaa n. 20-25 kg, sillä on pieni pää, pitkä niska, melko pitkä kuono ja ohuet, pitkät korvat. Raajat ovat suorat ja käpälissä on "räpylät", minkä ansiosta phu quocinkoira pystyy uimaan ja juoksemaan erittäin hyvin.

Aidon phu quocinkoiran tärkeä tuntomerkki on sen selässä kasvava harjanne, joka kasvaa lyhyen, ohuen karvapeitteen seassa. Koiran kohdatessa kilpailijoita tai jahdatessa saalista ridge nousee pystyyn saaden koiran näyttämään rohkealta ja vahvalta. Nykyisin on melko vaikeaa löytää alkuperäisiä phu quocinkoiria, koska ne ovat risteytyneet muiden rotujen kanssa.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin koira-asiantuntijoiden mukaan phu quocinkoira on monia muita koiria älykkäämpi. Se on kuuluisa metsästyskoirana ja talonvahtina, ystävyydestään ja uskollisuudestaan omistajaansa kohtaan sekä pelottomuudestaan kilpailijoitaan kohtaan. Se on hyvä uimaan ja juoksemaan ja hyppää korkeidenkin aitojen yli.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phu quocinkoira on kotoisin Phú Quốcin saarelta Etelä-Vietnamin Kiên Giangin maakunnasta. Vuong Trung Son -nimisen yrityksen johtajan Le Hoang Tamin mukaan se on yksi maailman kolmesta harvinaisimmasta ridge-selkäisestä koirarodusta, thai ridgebackin ja afrikkalaisen rhodesiankoiran lisäksi.

Phu quocinkoira on lisätty Larousse Dictionaryyn, ja se on myös esiintynyt kansainvälisillä koirasivustoilla ja herättänyt huomiota länsimaissa. Phú Quốcin saarella on käynyt matkailijoita etsimässä koiria ja tukemassa saaren neljää jalostusleiriä, joissa nykyisin kasvatetaan noin 600 koiraa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Phu Quoc Ridgeback Dog