Phu quocinkoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Phu quocinkoira

Phu Quoc dog.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Vietnamin lippu Vietnam
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira, vahtikoira
Nykyinen käyttö metsästys- ja vahtikoira
Muita nimityksiä Chó Phú Quốc, Phu Quoc Ridgeback Dog, Phu Quoc Dog
FCI-luokitus ei, loogisin olisi 5
Ulkonäkö
Paino 20-25 kg
Väritys eri variaatioita

Phu quocinkoira (Chó Phú Quốc) on vietnamilainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phú Quốcin saaren vanhojen ihmisten mukaan koiralla oli perinteisesti neljä pääväriä: laikullinen, musta, keltainen ja raidallinen; joka tapauksessa nyt väreistä on tullut vaihtelevampia. Aikuinen koira painaa n. 20-25 kg, sillä on pieni pää, pitkä niska, melko pitkä kuono ja ohuet, pitkät korvat. Raajat ovat suorat ja käpälissä on "räpylät", minkä ansiosta phu quocinkoira pystyy uimaan ja juoksemaan erittäin hyvin.

Aidon phu quocinkoiran tärkeä tuntomerkki on sen selässä kasvava harjanne eli ridge, joka kasvaa lyhyen, ohuen karvapeitteen seassa. Koiran kohdatessa kilpailijoita tai jahdatessa saalista ridge nousee pystyyn saaden koiran näyttämään rohkealta ja vahvalta. Nykyisin on melko vaikeaa löytää alkuperäisiä phu quocinkoiria, koska ne ovat risteytyneet muiden rotujen kanssa.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin koira-asiantuntijoiden mukaan phu quocinkoira on paljon muita koiria älykkäämpi. Se on kuuluisa metsästyskoirana ja talonvahtina, ystävyydestään ja uskollisuudestaan omistajaansa kohtaan sekä pelottomuudestaan kilpailijoitaan kohtaan. Se on erittäin hyvä uimaan ja juoksemaan ja pystyy hyppäämään korkeiden aitojen yli.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phu quocinkoira on kotoisin Phú Quốcin saarelta Etelä-Vietnamin Kiên Giang-maakunnasta. Vuong Trung Son -yhtiön johtajan Le Hoang Tamin mukaan se on yksi maailman kolmesta harvinaisimmasta ridge-selkäisestä koirarodusta, thai ridgebackin ja afrikkalaisen rhodesiankoiran lisäksi.

Jokin aika sitten phu quocinkoira lisättiin Larousse Dictionaryyn ja se on myös esiintynyt kansainvälisillä koirasivustoilla ja herättänyt huomiota länsimaissa. Viime aikoina yhä vain enemmän turisteja on vieraillut Phú Quốcin saarella etsimässä koiria ja tukemassa saaren neljää jalostusleiriä, joissa nykyisin kasvatetaan n. 600 koiraa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Phu Quoc Ridgeback Dog