Thai ridgeback

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thai ridgeback
Avaintiedot
Alkuperämaa  Thaimaa
Määrä Suomessa rekisteröity 125[1]
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästys- ja seurakoira
Elinikä 12–13 vuotta[2]
Muita nimityksiä thaikku, TRD, Thai Ridgeback Dog, Thailand-Ridgeback, chien thaïlandais à crête dorsale[3], tai ridgeback
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 7 Alkukantaiset metsästyskoirat
#338
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 56–61 cm, narttu 51–56 cm
Väritys musta, sininen, punainen tai fawn

Thai ridgeback (thaiksi ไทยหลังอาน, thai lang-an) on hyvin vanha ja alkukantainen thaimaalainen koirarotu.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thai ridgebackin kotimaa on Thaimaa, missä sitä käytettiin alun perin muun muassa tapiirien metsästyksessä ja vahtikoirana. Thai ridgeback on elänyt eristäytynyttä elämää Thaimaan itäosissa. Sen oletetaankin olevan yksi maailman vanhimmista koiraroduista.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thai Ridgeback

Thai ridgeback on keskikokoinen koira, jolla on pystyt korvat. Sen selässä on vastakarvaan kasvavien karvojen muodostama kuvio, jota kutsutaan nimellä ridge ('harjanne'). Ridgemalleja on rodulla erilaisia. Thai ridgebackin turkki on aina yksivärinen: joko musta, sininen, punainen tai fawn. Turkki on helppohoitoinen ja karva lyhyttä.

Thai Ridgeback

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thai ridgeback on älykäs koira. Se on luonteeltaan pidättyväinen tai välinpitämätön vieraita kohtaan ja kiintyy perheeseensä. Kaikki thai ridgebackit eivät tule toimeen toisten koirien kanssa, ja urokset voivat olla hyvin dominoivia. Sillä on vahti- ja metsästysvietti, ja se tarvitsee johdonmukaisen kasvatuksen pennusta lähtien. Thai Ridgeback ei ole aloittelijan koira. Se tarvitsee monen vuoden johdonmukaista koulutusta, ja sen kanssa täytyy käyttäytyä eri tavalla kuin useimpien "tavallisten" koirarotujen kanssa. Koiraa täytyy myös sosialistaa kunnolla, jotta se tottuu kaikenlaisiin ihmisiin ja tilanteisiin.

Thai ridgeback tarvitsee aktiivista toimintaa, johon voisi sisältyä esimerkiksi agility, toko, ratajuoksu ja näyttelyt. Muuten Thai ridgeback viettää suurimman osan päivästään kotona rauhallisesti makoillen, ja sen energia purkautuu useimmiten erilaisissa "pyrähdyksissä" esimerkiksi lenkillä tai vapaana ollessa.

Samaa sukupuolta olevat koirat voivat olla (varsinkin ainoana koirana olevalle) TRD:lle ongelma, mutta sitä saa koulutuksella hallittua eikä sitä pidä sekoittaa aggressiivisuuteen. Jos koira kuitenkin koskaan käyttäytyy aggressiivisesti ihmistä kohtaan, pitää pyytää joltain apua todellisen syyn esiintuomisessa sekä "parantamisessa".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kennelliitto. Thai ridgeback. Koiranet Jalostustietojärjestelmä, 2019. Haettu 9.3.2019.
  2. Thai Ridgeback. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.
  3. Thai Ridgeback Dog. Federation Cynologique Internationale. Haettu 24.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]