Thai ridgeback

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thai ridgeback

Thai-Ridgeback.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Thaimaan lippu Thaimaa
Määrä 36 (2005)
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästys- ja seurakoira
FCI-luokitus ryhmä 5 jaos 8 #338
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 56-61 cm, narttu 51-56 cm
Väritys musta, sininen, punainen tai fawn

Thai ridgeback on hyvin alkukantainen koirarotu.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thai ridgebackin kotimaa on Thaimaa, missä sitä käytettiin alun perin metsästämään muun muassa tapiireja ja vahtikoirana. Thai ridgeback on elänyt eristäytynyttä elämää Thaimaan itäosissa. Sen oletetaankin olevan yksi maailman vanhimmista koiraroduista.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thai ridgeback on keskikokoinen koira, jolla on pystyt korvat. Sen selässä on vastakarvaan kasvavien karvojen muodostama kuvio, jota kutsutaan nimellä ridge. Ridgemalleja on rodulla erilaisia. Thai ridgebackin turkki on aina yksivärinen, joko musta, sininen, punainen tai fawn. Turkki on helppohoitoinen ja karva lyhyttä

Thai Ridgeback

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thai ridgeback on erittäin fiksu koira. Se on luonteeltaan pidättyväinen tai välinpitämätön vieraita kohtaan ja kiintyy perheeseensä. Kaikki thai ridgebackit eivät tule toimeen toisten koirien kanssa ja urokset voivat olla hyvin dominoivia. Vahti- ja metsästysvietti siltä löytyy ja se tarvitsee johdonmukaisen kasvatuksen pennusta lähtien. Thai Ridgeback ei todellakaan ole noviisin koira, se tarvitsee monen vuoden johdonmukaista koulutusta ja sen kanssa täytyy käyttäytyä eri tavalla kuin useimpien "tavallisten" koirarotujen kanssa. Koiraa täytyy myös sosialistaa kunnolla jotta se tottuu kaikenlaisiin ihmisiin ja tilanteisiin. Thai ridgeback tarvitsee aktiivista toimintaa, johon voisi sisältyä esimerkiksi agility, TOKO, ratajuoksu sekä näyttelyt. Muuten Thai ridgeback viettää suurimman osan päivästään kotona rauhallisesti makoillen, ja sen energia purkautuu useimmiten erilaisissa "pyrähdyksissä" (esim. lenkillä tai vapaana ollessa). Samaa sukupuolta olevat koirat voivat olla (varsinkin ainoana koirana olevalle) TRD:lle ongelma, mutta sitä saa koulutuksella hallittua eikä sitä pidä sekoittaa agressiivisuuteen. Jos koira kuitenkin koskaan käyttäytyy agressiivisesti ihmistä kohtaan, pitää pyytää joltain apua todellisen syyn esiintuomisessa sekä "parantamisessa".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Thai ridgeback.