Phillip Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Phillip E. Johnson (18. kesäkuuta 19402. marraskuuta 2019[1]) oli yhdysvaltalainen oikeustieteen professori, kirjailija ja uudelleensyntynyt kristitty. Johnson on kirjoittanut kirjoja muun muassa rikoslaista. Häntä pidetään älykkään suunnittelun liikkeen synnyttäjänä. Johnson onkin tunnetuin nimenomaan "älykäs suunnitelma" -liikkeen perusajatuksen kehittämisestä sekä Wedge-strategiasta Discovery Institutessa. Johnson on tullut tunnetuksi myös siitä, että hän kuuluu The Group for the Scientific Reappraisal of the HIV-AIDS Hypothesis-liikkeeseen, joka kiistää sen, että HI-virus aiheuttaa AIDS:in [1] (Arkistoitu – Internet Archive). Molemmat näistä Johnsonin näkemyksistä on katsottu näennäistieteellisiksi.

Johnson ja älykäs suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta siitä, että Johnsonilla ei ole biologista koulutusta, hän on tunnettu kehitysopin arvostelustaan. Johnson teki tunnetuksi käsitteen älykäs suunnittelu vuonna 1991 ilmestyneessä kirjassaan Darwin on Trial. Kirjassaan Johnson jätti Raamatun sivuun ja otti kritiikkinsä kohteeksi empiiristen tieteiden perusperiaatteen metodologisen naturalismin. Hän tarjosi sen tilalle teististä realismia. Teistinen realismi tarkoittaa, että tiede hyväksyessään metodologisen naturalismin ottaa a priori oletuksen, että yliluonnollisia selityksiä ei hyväksytä tieteen piirissä. Johnson on tuottanut useita kirjoja "älykkäästä suunnitelmasta".

Toisin kuin muut älykkään suunnittelun johtohahmot Johnson hylkää ajatuksen yhteisestä kantamuodosta. Maan ikäkysymykseen hän ei ota kantaa. [2] [3] (Arkistoitu – Internet Archive) Johnson on esittänyt, että älykästä suunnittelua tulisi opettaa evoluution kustannuksella. Hän on luokitellut evoluution ateistiseksi ja materialistiseksi. Johnson moittii myös evoluution logiikkaa huonoksi.

Vuonna 1997 Johnson kirjoitti teoksen Defeating Darwinism by Opening Minds (suom. Evoluution maailmankuva). Teoksessaan hän kokosi yhteen filosofiansa, jolla hän vastusti matodologista naturalismia ja mainitsi myös wedge–strategian nimeltä. Johnson esitti, että älykkään suunnittelun ajatuksena on edistää teististä ohjelmaa. [4] (Arkistoitu – Internet Archive) [5][6]

Johnson on yksi Discovery Instituten Wedge–strategian kehittäjistä; strategian tarkoituksena on "opettaa vaihtoehtoa" kampanjalla, jolla kylvetään epäluottamusta evoluution tieteellisyyteen ja sen luotettavuuteen tiedeyhteisössä. Evoluutio on samanaikaisesti "vaihtoehtoinen malli", "teoria kriisissä" sekä "falsifioitu todistusaineiston valossa". Wedge-strategian tarkoituksena on aikaansaada laillista opetusta ja kirjoittelua, joilla kyseenalaistetaan tieteen naturalistinen perusta. [7]

Vuodesta 2001 Johnson on kärsinyt sarjasta lieviä aivoinfarkteja. Tämä on rajoittanut hänen julkista aktiivisuuttaan älykkään suunnittelun piirissä. Johnson uskoo, että infarktit ovat Jumalan merkkejä siitä, että hänen tulisi viettää enemmän aikaa uskonsa ja perheensä parissa ja vähemmän "ylpeyttä ruokkivassa kiistelyssä". [8] (Arkistoitu – Internet Archive)

Johnson ja HIV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnson on osallistunut liikkeeseen, jonka tarkoituksena on haastaa tiedeyhteisön näkemys siitä että HIV aikaansaa AIDSin. [9] (Arkistoitu – Internet Archive) Johnsonin mielestä tälle ei olemassa tieteellistä näyttöä. Hänestä HIV:n ja AIDSin välillä on olemassa ainoastaan korrelaatio. Koska kuitenkin on ihmisiä, joilla on HIV ilman AIDSia ja päinvastoin, on tämä Johnsonista tilastotieteellistä harhaanjohtamista. Hänestä ei ole järkevää väittää, että jos ihmisillä on tuberkuloosi ja HIV, sanotaan heillä olevan AIDS, mutta jos heillä on tuberkuloosi ilman HIV:tä heillä ei ole AIDSia. Johnson vetoaa myös siihen, että ei tiedetä mekanismia ja että AIDSin syyt ovat tuntemattomat. [10] (Arkistoitu – Internet Archive) Johnson väittää, että AIDS-selitys on poliittinen, ei tieteellinen. [11] (Arkistoitu – Internet Archive) Johnsonin mukaan tästä todistaa se, että kaikki arvostelu AIDSin HI-virusperäisyyttä kohtaan hylätään keskustelussa.

Arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisin Johnsonin argumentaatiota koskeva arvostelu koskee "älyllistä epärehellisyyttä", jolla tarkoitetaan esimerkiksi asiayhteydestä irrallaan olevien lainausten viljelyä.[12] [13] Lisäksi häntä syytetään määritelmäkikkailusta kuten siitä, että hän ottaa tarkasteluun käsitteen "naturalismi", joka voi tarkoittaa joko metodologista naturalismia tai naturalistista todellisuuskäsitystä. Hän esimerkiksi käyttää naturalistisen todellisuuskäsityksen sisältöä arvostelussaan, jonka kohdistaa kuitenkin metodologiseen naturalismiin. [14] [15] (Arkistoitu – Internet Archive)

Toinen Johnsonia koskeva kritiikki kohdistetaan Wedge-strategiaan, joka on arvostelijoiden mukaan osoitus siitä, että älykkäässä suunnittelussa on kyse poliittisesta eikä tieteellisestä kiinnostuksesta. Johnsonin on väitetty olevan kiinnostuneempi uskonnollisesta käännytystyöstä ja poliittisesta vaikuttamisesta kuin tieteellisestä keskustelusta. Arvostelijat perustelevat väitettään sillä, että sen sijaan että Johnson olisi esitellyt teistisen realismin tieteenfilosofisen sisällön, on hänen kirjoituksissaan usein lausumia siitä "kuinka voittaa" ja "kuinka poistaa esteitä Jumalaan uskomisen tieltä". Johnson sanoo suoraan, että Wedge-strategian tarkoituksena on vakuuttaa ihmiset darwinismin ateistisuudesta sekä esitellä ihmisille Raamatun totuus, synnin käsite ja Jeesus. [16][17][18]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]