Peukestas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peukestas (m.kreik. Πευκέστας) oli makedonialainen sotilas Aleksanteri Suuren armeijassa ja Persian satraappi. Peukestas oli kotoisin Miezan kaupungista ja hänen isänsä oli eräs Aleksanteri.

Peukestas esiintyy ensimmäisen kerran antiikin lähteissä trieerin komentajana Aleksanterin armeijan matkatessa Industa pitkin. Hyökätessä malli-heimoa vastaan Peukestas kantoi kilpeä, jonka Aleksanteri oli antanut ottaa Athenen temppelistä Ilionista. Leonnatos, Abreas ja Peukestas pelastivat Aleksanterin hengen, kun hän haavoittui hyökkäyksessä mallien pääkaupunkia vastaan. Tästä hyvästä Aleksanteri teki Peuksestaasta henkivartijansa, somatofylax. Tätä ennen henkivartijoita oli ollut seitsemän, mutta Aleksanteri muutti henkivartijoiden määrää Peuksestaan vuoksi. Kun armeija pääsi Persepoliin, Aleksanteri palkitsi Peukestasta vielä enemmän tekemällä tästä Persis-maakunnan satraapin. Susassa Peukestas sai Aleksanterilta ennenkuulumattoman lahjan, kultaisen diadeemin.

Peukestas erosi muista Aleksanteri Suuren nimittämistä makedonialaisista satraapeista siinä, että hän alkoi pukeutua persialaiseen tapaan. Tästä hän sai alamaistensa ja Aleksanterin suosion. Peukestas oli myös yksi harvoista makedonialaisista, joka opetteli puhumaan persiaa. Vuonna 323 eaa. Peukestas saapui kuninkaan luokse mukanaan 20 000 persialaista sotilasta, jotka oli koulutettu sotimaan makedonialaiseen tyyliin pitkien sarisa-keihäiden kanssa falangimuodostelmassa. Persialaisten oli tarkoitus korvata Aleksanterin makedonialaiset sotilaat, mikä tietysti aiheutti suurta katkeruutta makedonialaisten keskuudessa.

Peukestas oli mukana Aleksanteri Suuren kuolemaa edeltäneissä juomingeissa. Aleksanterin kuoleman jälkeen Peukestas jatkoi Persiksen satraappina. Hänen asemansa säilyi myös Triparadeisoksen kokouksen jälkeen.

Vuonna 317 eaa. Peithon yritti saada Aleksanterin valtakunnan itäiset maakunnat valtansa alle. Peukestas ja muut maakuntien satraapit kokosivat armeijansa Susassa. Paikalle saapui myös Eumenes Kardialainen, jonka Makedonian hallitsija Polyperkhon oli lähettänyt Aasiaan kukistamaan kapinoivan Antigonos I:n. Peukestas liittyi Eumeneksen joukkoon, koska tämä edusti Makedonian laillista hallitsijaa. Antigonoksen ja Eumeneksen joukot kohtasivat Paraitakenen taistelussa vuonna 317 eaa., mutta taistelu päättyi tasapeliin. Seuraavana vuonna käydyssä Gabienen taistelussa Peukestas petti Eumeneksen ja poistui taistelukentältä joukkojensa kanssa. Peukestas antautui Antigonokselle sen jälkeen kun tämä oli kukistanut Eumeneksen. Antigonos piti kuitenkin Peukestasta liian vaarallisena ja riisti häneltä Persiksen hallinnon. Peukestaan elämästä tämän jälkeen ei ole paljoakaan tietoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Smith, William: ”Peucestas (2)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 228. Osa III. Boston: Little, Brown and Company, 1849. Teoksen verkkoversio.