Petter Wetter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Petter Wetter (n. 1659–1741) oli Helsingin meritullintarkastaja. Wetter tarjosi lainoja velkaantuneille aatelisille, mm. Herttoniemen Jägerhornin (eli Jägerskiöld) ja Blåfieldin aatelissuvuille. Velanmaksuksi hän takavarikoi aatelisten kartanoita Herttoniemen alueella ja yhdisti ne Herttoniemen kartanoksi, vaikka lain mukaan vain aateli sai omistaa rälssitiloja.

Wetter omisti myös krouvin sekä viinapolttimon, vaikkei hänellä niiden vaatimia porvarisoikeuksia ollutkaan. Hän kannatti raakapuun myyntiä englantilaisille, kunnes hankki omistukseensa sahan, jonka jälkeen vaati, että vain sahattua tavaraa sai myydä ulkomaille. Muutoinkin hän käytti häikäilemättömästi hyväkseen asemaansa meritullinhoitajana.

Wetter pakeni Isovihan aikana venäläismiehitystä Tukholmaan, jossa asui 1712–1721. Sodan jälkeen hän palasi tullinhoitajaksi. Hän antoi Herttoniemen kartanon syytinkioikeutta vastaan pojalleen pormestari Abraham Wetterille, jonka kuoleman jälkeen hän yritti turhaan saada kartanoa takaisin Abrahamin perikunnalta.

Wetter omisti Helsingin ensimmäisen kivitalon, Burgmanin talon, joka oli aikansa loistokkain koti Helsingissä. Helsingin Herttoniemenrannassa on Petter Wetterin tieksi nimetty katu.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.