Pertti Ylermi Lindgren

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirsti Wallasvaara ja Pertti Ylermi Lindgren Kreivin kuvauksissa vuonna 1970.

Peter (aiemmin Pertti) Ylermi Lindgren eli ”kreivi” Lindgren (13. huhtikuuta 1936 Turku19. helmikuuta 2015 Tukholma, Ruotsi[1][2]) oli suomalainen julkisuuden henkilö, joka tuli 1960- ja 1970-luvun vaihteessa tunnetuksi lukuisten naissuhteidensa vuoksi.

Lindgren julkaisi 1960-luvun lopulla Jallu-lehdessä muistelmansa, joiden mukaan hän oli ollut 76 kertaa kihloissa ja istunut vankilassa niihin liittyneiden rahahuijausten takia yli kolme ja puoli vuotta. Ruotsin Malmössä Lindgren oli esiintynyt kreivi Oxenstiernana ja myös Heidenstamina. Lindgren pystyi esiintymään vakuuttavasti aatelisena, sillä hän oli ollut sotalapsena Ruotsissa erään aatelisperheen kartanossa ja päässyt tällöin seuraamaan aatelisten elämää. Lindgren siirtyi sittemmin rikolliselta uralta iskelmälaulajaksi ja muutti lopulta kokonaan Ruotsiin.

Lindgren muutti Tukholmaan vuonna 1976 ja asui siellä kuolemaansa saakka. Hän hankki myös perushoitajan koulutuksen ja ehti työskennellä seitsemän vuotta dementiahoitajana, kunnes joutui lopettamaan hoitajan työn saatuaan sydäninfarktin. Lindgren jatkoi kuitenkin myös laulajanuraansa ja esiintyi myös Suomessa.

Peter von Bagh teki Lindgrenin muistelmien perusteella vuonna 1971 elokuvan Kreivi, jossa Lindgren itse esiintyi pääosassa.[3]

Lindgren käytti nimiä Tage Efraim Melin, Toni Peter William Axel Alexander Oscar Oxenstierna, Benjamino Giovanni Torrini, Gunnar af Heidenstam ja Bernhard af Creutz. Hän vaihtoi virallisesti etunimekseen Peter muutettuaan Ruotsiin vuonna 1976.

Tiettävästi Lindgren oli naimisissa kahdesti, ja hänellä oli kolme lasta. Hän kirjoitti myös muistelmateoksen Kreivi: Tasavallan Casanova (1992).[1]

Lindgren esitti myös elokuvassa Kiljusen herrasväen uudet seikkailut Fruktosian kuningasta Gregoria vuonna 1990.[4]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saanhan mennä luotas pois / Älä muista minua pahalla (1967), CBS.
  • Muistakkos Miina / Täällä hypnotiseerataan (1968), CBS – ensimmäinen kappale myös kokoelmassa Naura kanssamme
  • Kaksi kanaa / Tulipunaruusut (1970), Love Records.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Avovaimo ja Pyhä Birgitta riittävät entiselle naistennaurattajalle. Turun Sanomat 29.6.2002.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Immonen, Petri: 1960-luvulla kohujulkkikseksi noussut ”Kreivi” Pertti Ylermi Lindgren on kuollut. (Muistokirjoitus.) Helsingin Sanomat. 13.4.2015. Viitattu 13.4.2015.
  2. Lindgren, Peter Ylermi Svenska Gravar. Viitattu 8.3.2018.
  3. Kreivi-elokuva. Yleisradio.
  4. Pertti Ylermi Lindgren Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  5. Suomalaisten äänilevyjen tietokanta 1901–1999.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]