Perola (muuripata)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perola, Calongessa, Kataloniassa, Espanjassa.
Portaat vanhan korkinkeitinuunin tulipesään.
Museoitu "Sa Perola" rakennuksen sisäosa Calella de Palafrugell:ssa Kataloniassa

Perola[1] on suuri raudasta tai messingistä valmistettu kulho tai astia[2], jota voidaan käyttää esimerkiksi korkin valmistuksessa[3], kalastajien verkkojen värjäämisessä, sianruoan keittämisessä, silkkikotelon lämmittömisessä lankatehtaissa tai suurten määrien ruoan valmistamisessa.[4]

Historia ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perola muurattiin tiiliseinään, joka oli noin metrin korkeudessa tulipesästä. Tulipesä, jonne johtivat tiiliset portaat, olivat perolan alla. Perolaa ympäröi kahden metrin korkuinen seinä, johon oli kiinnitetty tanko, josta roikkui köysi. Tämä mahdollisti korkin hallinnan perolan sisällä. Savupiippu johti tulipesästä ylös seinän yläpuolelle, ja joskus oli olemassa erityinen aukko polttopuun tuomista varten.

Perolaa käytettiin laajalti korkkiteollisuudessa[5].Henkilö, joka kiehutti korkkipannuja perolassa, kutsuttiin "bullidoriksi"[6]. Tämä oli erikoisammatti, joka vaati taitoa. Bullidorin tehtäviin kuului myös tulen sytyttäminen tulipesään, korkinippujen valmistaminen ja kypsän korkin varastointi sopivaan tilaan.[6]

Perolat olivat käytössä Kataloniassa 1700-luvulta alkaen[7] ja niiden käyttö väheni 1950-luvulla, kun korkkiteollisuus alkoi keskittyä suurille tehtaille. Monet perolat poistettiin käytöstä ja niiden metalli myytiin[8]. Nykyään jäljellä on vain joitakin perolan rakenteita, usein huonossa kunnossa tai tuhoutuneena.

Kulttuurinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perolan roolia yhteisössä on kuvattu esimerkiksi kappaleessa "Tango de la perola"[9] Se kuvaa perolan monipuolista käyttöä kyläyhteisössä[5]. Suomalaisessa kulttuurissa vastaava esine on esimerkiksi saunan muuripata tai suuret keittoastiat, joita käytetään yhteisön ruokailujen järjestämisessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. diccionari.cat diccionari.cat. Viitattu 24.06.2023.
  2. perola | enciclopedia.cat www.enciclopedia.cat. Viitattu 24.6.2023.
  3. La xauxa tapera de Sant Feliu de la Costa Brava, segons Gaziel VilaWeb. Viitattu 24.6.2023. (katalaaniksi)
  4. Diccionari Català-Valencià-BalearB dcvb.iec.cat. Viitattu 24.6.2023.
  5. a b El Correu del Suro El Correu del Suro. Viitattu 24.6.2023.
  6. a b OFICIS RELACIONATS AMB EL MON DEL SURO ateneucalonge.cat. 16.06.2007. Viitattu 24.06.2023.
  7. Jordi Bruguera: Sa Perola - Ajuntament de Palafrugell palafrugell.cat. Viitattu 24.6.2023. (katalaaniksi)
  8. Aproven tirar a terra la barraca de la Perola - 24 des 2010 El Punt Avui. 8.9.2021. Viitattu 24.6.2023. (katalaaniksi)
  9. ”El Tango de La Perola”. fi-FI