Perheiden yhdistäminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perheiden yhdistäminen on hyväksytty maahanmuuton syy monissa maissa. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että yhden perheenjäsenen oleskelu tietyssä maassa oikeuttaa hänen muiden perheenjäseniensä maahanmuuton kyseiseen maahan. Mahdollista on usein myös maahanmuutto avioliiton takia.

Monissa Euroopan maissa perheidenyhdistäminen on suurin yksittäinen syy maahanmuutolle. Joissakin maissa käytäntöjä on kovennettu muun muassa pakkoavioliittojen kitkemiseksi ja maahanmuuton vähentämiseksi. Yhdysvalloissa oikeus perheidenyhdistämisiin poistettiin eräiltä siirtolaisryhmiltä kokonaan, kun huomattiin että vain 20 prosenttia perheenjäseniksi väitetyistä oli sukua keskenään.[1] Yhdysvalloissa jokainen maassa syntynyt henkilö saa kansalaisuuden, ja jos lapsi syntyy laittomille siirtolaisille, ovat hekin oikeutettuja kansalaisuuteen.

Suomessa perheiden yhdistämisellä ei ole kiintiöitä, vaan jokainen jatkuvalla oleskeluluvalla Suomessa asuva on oikeutettu hakemaan sitä. Esimerkiksi somalialaisista turvapaikanhakijoista 90 prosenttia hakee perheenyhdistämistä oleskeluluvan saatuaan.[2] Vuonna 2009 yhteensä 2204 somalialaista jätti oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella. Perhesidepäätöksiä tehtiin vuonna 2009 kokonaisuudessaan 6 573. 508 somalialaista sai myönteisen päätöksen. [3] Alaikäiset turvapaikan tai oleskeluluvan saaneet ovat automaattisesti oikeutettuja perheidenyhdistämiseen. Punaisen Ristin mukaan tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista[4]. Perheenjäseniksi lasketaan:

  • aviopuoliso
  • rekisteröity parisuhdekumppani
  • avopuoliso
  • alle 18-vuotias naimaton lapsi, jonka huoltaja Suomessa asuva henkilö on
  • huoltaja, jos Suomessa asuva henkilö on alle 18-vuotias

Muutkin kuin nämä ehdot täyttävä voi olla oikeutettu perheidenyhdistämiseen tietyissä tilanteissa. Oleskelulupa edellyttää yleensä, että perheenjäsenen taloudellinen toimeentulo Suomessa on turvattu muutoin kuin yhteiskunnan tuella.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]