Pepe (internet-meemi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pepen graffiti

Pepe on alun perin sarjakuvahahmo Matt Furien sarjakuvasta Boy's Club ja suosittu internet-meemi. Ulkomuodoltaan Pepe on vihreä antropomorfinen sammakko.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pepe esiintyi ensimmäisen kerran Matt Furien Microsoft Paintilla piirtämässä sarjakuvassa Playtime. Sarjakuvaa julkaistiin 2005 Myspacessa blogipostauksina. Furien sarjakuvia julkaistiin painettuna 2006[1] jolloin hän poisti netissä julkaistut kuvat.

Vuonna 2008 skannattu sarjakuva, jossa Pepe lausuu meemiksi muodostuneen tokaisunsa "Feels good man" (suomennettu mm. muodossa tuntuu höpöltä jäbä) lähetettiin 4chanin /b/-palstalle.

4chanin käsittelyssä Pepe sai muita ilmeitä ja tunnetiloja kuvaavia muotoja kuten surullinen sammakko (sad frog), pöyhkeä sammakko (smug frog). Tällöin Pepe myös vakiintui väriltään vihreäksi, alkuperäisten sarjakuvien oltua mustavalkoisia. Erilaisten Pepe-kuvien keräilystä tuli myös meemi itsessään. Niitä alettiin kutsua harvinaisiksi Pepeiksi (rare Pepe). Melankoliaa ilmaiseva Krautchanilta kotoisin olevan Wojak tai Feels Guy alkoi esiintyä yhdessä Pepen kanssa eri yhteyksissä.

Toukokuussa 2017 Matt Furie julkaisi sarjakuvan, jossa Pepe on kuollut.[2] Furie oli pahoillaan siitä, että alkujaan leppoisasta hahmosta oli tehty äärioikeistolainen vihasymboli. Pepen hautajaisilla Furie on saattanut ilmaista, ettei vihan levittäminen ollut hahmon tarkoitus.[3]

Yleistyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkkiksista ainakin Nicki Minaj ja Katy Perry ovat postailleet sammakoita.[4]

Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien aikana Pepesta tuli suosittu Donald Trumpiin yhdistetty symboli.[5] Trump ja hänen poikansa ovat julkaisseet Twitterissä kuvan, jossa Trump esiintyy sammakkona tai sammakon kanssa.[6]

Luokitus vihasymboliksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2016 Hillary Clintonin kampanjasivustolla julistettiin Pepen olevan valkoista ylivaltaa edustava symboli.[6]

Kuun lopussa Anti-Defamation League lisäsi Pepen vihasymbolien tietokantaansa, koska Pepeä on käytetty antisemitistisissä tai rasistisissa meemeissä.[7][8]

Kekistan[9][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiljattain Pepe on myöskin tullut 4chanista lähtöisin olevan Kekistan-meemin yhdeksi pääsymboliksi. Kekistan on 4chanin keksimä kuvitteellinen valtio, jonka ovat asuttaneet "roskapostaajiksi" (eng. Shitposters) kutsuttu kuvitteellinen etninen ryhmä, jotka kutsuvat itseään nimellä "kekistani". Tämä kuvitteellinen kansanryhmä palvoo muinaisen Egyptin Kek-jumalaa. Jo joulukuussa 2015 suunniteltiin, mihin tämä kuvitteellinen valtio voisi maailmankartalla sijoittua.

Kekistan-meemi alkoi levitä ympäri Internetiä kulovalkean tavoin: Jo 48 tunnissa, "Kekistanin tasavallan" Twitter-sivut saivat yli 5 000 seuraajaa. Samoihin aikoihin ilmiölle perustettiin myös nettisivu, kekistan.com, joka sisältää myös esimerkiksi meemiin liittyvän "Kek-manifestin". Yksi meemin iskulauseista onkin "Ei ole muuta jumalaa kuin Kek ja Pepe on hänen lähettiläänsä", joka on muunnelma Shadahahista eli islamilaisesta uskontunnustuksesta.

Kekistanille on suunniteltu jopa oma lippunsa. Kekistanin lippu muistuttaa Natsi-Saksan sotalippua, mutta Kekistanin lippu ei ole punainen, vaan vihreä. Lisäksi lipun keskellä oleva iso hakaristi on korvattu neljällä K-kirjaimella, joiden keskellä on kolme I-kirjainta. Myös vasemman yläkulman risti on korvattu neljällä neliapilan lehteä muistuttavalla symbolilla. Kekistanille on suunniteltu jopa oma kuvitteellinen historiansa.

Lisäksi Manuele Pepen, tai tunnetummin P.E.P.E:n, 80-luvun italodiskoartistin Shadilay-kappaletta on käytetty Kekistanin kuvitteellisena kansallislauluna. Kyseinen kappale onkin saanut uutta suosiota tultuaan osaksi Kekistan-meemiä. Myös kappaleen levyn kannessa oleva sammakkohahmo, joka pitää taikasauvaa kädessään on herättänyt huomiota, koska yhdessä tämä sammakkohahmo ja artistin nimi on liitetty Pepeen. Manuele Pepe on ollut tietoinen kappaleeseensa liittyneestä ilmiöstä ja hän julkaisikin kappaleen musiikkivideon Youtubeen vuonna 2017.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]