Pelopidas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelopidas (m.kreik. Πελοπίδας, k. 364 eaa.) oli thebalainen valtiomies ja sotilas.

Pelopidas kuului merkittävään thebalaiseen aristokraattiperheeseen. Vuonna 384 eaa. hän palveli sotilaana thebalaisessa armeijassa, joka lähetettiin Mantineian taisteluun. Pelopidas haavoittui pahasti, mutta Epameinondas pelasti hänen henkensä. Pelopidas pakeni Ateenaan sen jälkeen kun spartalaiset valtasivat Theban linnoituksen ja karkottivat Spartaa vastustaneet thebalaiset vuonna 383 eaa.

Ateenassa Pelopidas järjesti Spartan vastaisen vastarinnan, ja vuonna 379 eaa. Pelopidaan kannattajat surmasivat poliittiset vastustajansa ja yllyttivät kansan kapinaan spartalaisia vastaan. Spartalainen varuskunta antautui Pelopidaan kokoamalle armeijalle.

Samana vuonna Pelopidas valittiin boiotarkiksi. Pelopidaan ja Epameinondaan johtamat thebalaiset voittivat spartalaiset Tegyran taistelussa vuonna 376 eaa. ja Leuktran taistelussa vuonna 371 eaa..

Vuonna 369 eaa. Peolopidas lähetettiin Thessaliaan, jonka asukkaat olivat pyytäneet apua Ferain tyrannia Aleksanteria vastaan. Pelopidas kukisti Aleksanterin ja jatkoi sotaretkeään Makedoniaan, jossa hän sekaantui maan sisäisiin asioihin. Hän sai muun muassa panttivankina mukaansa kuninkaan veljen Filippos II:n.

Seuraavana vuonna Pelopidas lähetettiin jälleen Makedoniaan, mutta Ferain Aleksanteri otti hänet paluumatkalla vangiksi. Thebalaiset lähettivät retkikunnan vapauttamaan Pelopidasta.

Vuonna 364 eaa. Pelopidas lähetettiin taas kukistamaan Aleksanteria, ja hän kukistikin ylivoimaiset thessalialaiset joukot Kynoskefalain taistelussa. Pelopidas itse kuitenkin kuoli taistelussa.