Pelayo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pelayon patsas Covadongassa.

Pelagius eli Asturian Pelayo (esp. Pelayo, port. Pelagio) (k. 737) perusti Asturian kuningaskunnan, jota hän hallitsi vuodesta 718 vuonna 737 tapahtuneeseen kuolemaansa asti. Hänen syntymävuodekseen oletetaan vuotta 699.lähde? Pelagius valittiin Asturian kuninkaaksi vanhojen visigoottiperinteiden mukaan. Valtakuntansa pääkaupunkina hän piti Cangas de Onisia.

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelagius oli Fafilan poika ja näin ollen visigoottien aatelistoa. Chronica Albendensiksen mukaan Fafila oli Galician dux, jonka Wittiza, visigoottien kuningas, oli murhauttanut. Toisen lähteen mukaan Pelagius olisi ollut kuningas Chindasuithin pojanpoika, ja Wittiza olisi sokaissut hänen isänsä Córdobassa.

Reconquista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelagiuksen katsotaan aloittaneen reconquistan eli kristittyjen tekemän Iberian niemimaan takaisinvaltauksen islaminuskoisten maurien hallinnasta, sillä hän perusti kristityn kuningaskunnan vastustamaan vierasta valtaa. Ei ole todistettu, että hänellä olisi ollut uskonnollisia motiiveja tai halua perustaa visigoottien valtakunta uudelleen.

Syyt Pelagiuksen kapinalle maureja vastaan ovat epäselviä. Joka tapauksessa häntä vastaan lähetettiin armeija, jota johtivat Alkama ja Oppa, Sevillan piispa. Taistelu käytiin lähellä Covadongaa ja taistelussa Alkama sai surmansa. Oppa jäi vangiksi. Maurilaiset kronikat ovat kuvanneet Pelagiuksen sotajoukkoa ”kolmeksikymmeneksi villiaasiksi”. Taistelun tarkka ajoitus on ollut hankalaa, se on ajoitettu vuosiin 718, 719, 722 – Chronica Albendensiksen mukaan se käytiin niinkin myöhään kuin vuonna 740.

Pelayon jälkeen kuninkaaksi nousi kahden vuoden ajaksi hänen poikansa Favila (737–739) ja tämän jälkeen hänen vävynsä Alfonso I.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.