Peiponkaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peiponkaali
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ericales
Heimo: Uuvanakasvit Diapensiaceae
Suku: Peiponkaalit Galax
Laji: urceolata
Kaksiosainen nimi

Galax urceolata
(Poir.) Brummitt

Katso myös

  Peiponkaali Wikispeciesissä
  Peiponkaali Commonsissa

Peiponkaali (Galax urceolata) on uuvanakasvien (Diapensiaceae) heimoon, peiponkaalien (Galax) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Peiponkaali muistuttaa hieman samaan heimoon kuuluvaa Shortia galacifolia -lajia.

Peiponkaalilla on pitkä maassa suikertava juurakko, jonka avulla se voi levittäytyä laajaksikin kasvustoksi. Juuret ovat väriltään punaisia. Peiponkaalin lehdet kasvavat suikertavasta juurakosta ja sijaitsevat pitkien lehtiruotien päissä. Lehdet ovat ainavihantia, nahkamaisia, muodoltaan pyöreitä ja kiiltävänvihreitä. Peiponkaalin kukinnot ovat noin 5–12 cm pitkiä tähkämäisiä terttuja, jotka kasvavat lehdettömien, noin 20–40 cm korkeiksi kasvavien varsien päihin. Kukat ovat valkoisia ja kaksineuvoisia. Peiponkaali kukkii touko–kesäkuussa.

Peiponkaali kasvaa vuoristometsissä kosteusoloiltaan vaihtelevilla kasvupaikoilla. Peiponkaalia tavataan luontaisena Yhdysvalloissa.

Peiponkaalia kasvatetaan koristeellisena maanpeitekasvina puutarhoissa. Se kasvaa puolivarjossa tai täysin varjossa happamassa maaperässä sekä kuivalla että kostealla kasvualustalla. Kasvualustakseen peiponkaali tarvitsee runsasravinteista, hyvin vettä läpäisevää metsämaata.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]