Pecorino sardo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pidempään kypsytettyä pecorino sardoa. Kovalle juustolle tyypillinen lohkeavuus näkyy hyvin kuvan palojen leikkauspinnoilla.

Pecorino sardo on sardinialainen Brabei Sarda -lampaan kokomaidosta valmistettu juusto. Pecorino sardolla on ollut EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN) vuodesta 1996 lähtien.

Pecorino sardon kypsyysasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juustoa tuotetaan myyntiin kahta eri kypsyysastetta: nuorempaa pecorino sardo dolcea ja vanhempaa pecorino sardo maturoa.

Pecorino sardo dolce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pecorino sardo dolcea kypsytetään 20–60 päivää. Se valmistetaan pienempään muottiin kuin maturo. Valmis juusto painaa 1,0–2,3 kg. Juustomassa on valkeaa, joustavaa ja kiinteää. Kuori on ohut ja sileä, väriltään valkoinen tai oljenkeltainen. Juusto on maukasta pastassa.

Pecorino sardo maturo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pecorino sardo maturoa kypsytetään jopa vuosi. Se valmistetaan isompaan muottiin kuin dolce. Valmis juusto painaa 1,7–4,0 kg. Juustomassa on kovaa ja jossain määrin rakeista. Maku on dolcea voimakkaampi ja mausteinen mutta pehmeä. Kuori muuttuu paksummaksi ja ruskeammaksi juuston kypsyessä. Pitkään kypsyttyään pecorino sardosta tulee riittävän kova raastettavaksi, mutta se soveltuu myös hyvin sellaisenaan syötäväksi. Pecorino sardo maturo voidaan savustaa kevyesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.