Pauson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pauson
Παύσων
Henkilötiedot
Syntynyt400/300-luku eaa.
Kuollut300-luku eaa.
Ammatti taidemaalari

Pauson (m.kreik. Παύσων, Pausōn; 400/300-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen taidemaalari.[1]

Pausonista tiedetään vain vähän. Aristoteles arvioi, että siinä missä Polygnotos maalasi ihmiset paremmiksi kuin nämä olivat ja Dionysios teki heistä sellaisia kuin he olivat, Pauson maalasi heidät huonommiksi kuin he olivat.[1][2] Näin Pauson vaikuttaa esittäneen ihmisistä vastenmielisiäkin piirteitä, millä perusteella häntä voidaan ehkä pitää karikatyyrien maalajana. Toisessa kohdassa Aristoteles kehottaa nuoria katsomaan mieluummin Polygnotoksen ja muiden ideaaliluonteita maalanneiden teoksia ennemmin kuin Pausonin teoksia.[1][3]

Näistä viittauksista voidaan päätellä, että Pauson eli jonkin verran ennen Aristotelesta. Aristofanes viittaa kahdesti johonkin Pausoniin, jonka ainakin skoliasti ja Suda yhdistävät taidemaalariin.[1][4] On kuitenkin hyvin kyseenalaista, että kyseessä olisi todella sama henkilö, sillä viittaukset vaikuttavat koskevan ennemmin jotakin kurjaa parasiittia.[1] Plutarkhos, Aelianus ja Lukianos kertovat Pausonista mielenkiintoisen anekdootin.[1][5] Aristoteleen ja Lukianoksen käsikirjoituksissa nimi esiintyy usein muodoissa Pason (Πάσων) ja Passon (Πάσσων).[1]

  1. a b c d e f g Smith, William: ”Pauson (1)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Aristoteles: Runousoppi 2, 1448a5–6.
  3. Aristoteles: Politiikka VIII.5, 1340a35–40.
  4. Aristofanes: Akharnalaiset 854; Rikkaus 602 ja sen skolia; Παύσωνος πτωχότερος Suda On Line: Byzantine Lexicography. The Stoa Consortium. (muinaiskreikaksi) (englanniksi)
  5. Plutarkhos: Delfoin Pythian oraakkeli ei enää ennusta runomuodossa (De Pythiae oraculis) 5, 396d; Aelianus: Varia historia 14.15; Lukianos: Demostheneen ylistys (Demosthenis encomium) 24.