Paukkupatruuna
Paukkupatruuna on luotiaseessa käytettävä patruuna, joka tuottaa vain äänen, mutta josta ei yleensä lähde ihmistä vahingoittavaa luotia.
Paukkupatruunoita käytetään muun muassa:
- sota- tai ammuntaharjoituksissa
- elokuvien ampumista sisältävissä kohtauksissa
- lähtömerkin antamiseen esimerkiksi urheilukisoissa.
Rakenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sivilikäytössä yleisin ratkaisu on suustaan tähtimäisesti supistettu luodittamaton metallihylsy, jonka supistus aukeaa ammuttaessa. Näiden lisäksi on olemassa myös muovihylsyisiä malleja, joissa luotiosa halkeaa ammuttaessa.lähde?
Asevoimien, poliisin tai muun viranomaisen harjoituksissa käytetään hajoavalla puu- tai muoviluodilla varustettuja patruunoita. Ammuttaessa puu- tai muoviluotisia paukkupatruunoita rynnäkkökiväärillä tai muulla automaattiaseella aseen piipussa käytetään sysäyksenvahvistinta, joka hajottaa luodin sekä varmistaa aseen toiminnan kannalta riittävän korkean kaasunpaineen. Tämä mahdollistaa itselataavan aseen latausmekanismin toimivuuden. Sysäyksenvahvistajan sijaan voidaan käyttää paukkupatruunapiippua kuten Suomi-KP:ssa tai elokuvissa käytettävissä ampuma-aseissa.lähde?
Taktinen sotilas- ja poliisikäyttö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Paukkupatruunoita voidaan käyttää myös taistelutehtävissä harhauttamistarkoituksessa tai ihmishenkien säästämiseksi. Esimerkiksi saksalaiset erikoisjoukot vapauttivat vuonna 1977 Mogadishuun kaapatun Lufthansan lentokoneen kaikki 86 matkustajaa taktiikalla, jossa paukkupatruunoilla oli merkittävä osa: joukot asettivat operaation alussa kaksi sotilasta matkustamon osastojen väliin kilveksi tulittamaan paukkupatruunoilla kaappareita. Näin sekä terroristit että matkustajat saatiin suojautumaan vahingoittumattomina ja vapaan tulenkäytön vuoksi tehokkaammin kuin tavallisia ammuksia käyttäen. Kaikki kaapparit, kolme palestiinalaisterroristia, saivat myöhemmin operaation aikana surmansa.lähde?
Onnettomuuksia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Näyttelijät käyttävät usein aitoja mutta paukkupatruunoilla ladattuja aseita. Nämä ovat aiheuttaneet joitain kuolemantapauksia, kuten:
- Brandon Lee kuoli, kun häntä ammuttiin aseella, jonka piippuun oli jäänyt luoti jumiin. Paukkupatruunan ruuti riitti sen laukaisemiseen.[1]
- Näyttelijä ja malli Jon-Erik Hexum kuoli ammuttuaan itseään ohimoon .44 Magnum -paukkupatruunalla ladatulla revolverilla tv-sarjan kuvausten yhteydessä vuonna 1984. Patruunan voima rikkoi ohimon luun ja lähetti luun palasia aivoihin.[2]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Welkos, Robert W. (April 1, 1993). "Bruce Lee's Son, Brandon, Killed in Movie Accident". The Los Angeles Times. Retrieved 2010-12-07.
- ↑ A. Giese "Head injury by gunshots from blank cartridges", Surgical Neurology, Volume 57, Issue 4, Pages 268-277
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- 7,62 x 25 mm Tokarev M1930 paukkupatruunoita [1] [2]
- Carl Gustaf M / 45 konepistoolin lippaita ja paukkupatruunapiippu sysäyksenvahvistimineen [3]
- Sysäyksenvahvistimella varustettu Rk 95 TP [4]
- Paukkupatruunat eli armeijaslangilla "räkäpäät" korvataan osittain sähköisellä harjoitusjärjestelmällä