Partioaitta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Partioaitta Oy
Partioaitta logo.png
Yritysmuoto tytäryhtiö
Perustettu 1928
Perustaja Partioliitto
Toimitusjohtaja Nina Ehrnrooth
Toiminta-alue Suomi
Toimiala vähittäiskauppa
Tuotteet retkeily- ja ulkoilutuotteet
Omistaja Fenix Outdoor AB

Partioaitta on Suomessa toimiva kauppaketju, joka myy retkeilyyn ja ulkoiluun läheisesti liittyviä tuotteita ja välineitä. Vuodesta 2011 se on ollut osa ruotsalaista pörssiyhtiö Fenix Outdoor AB:ta, joka omistaa muun muassa Fjällräven-tuotemerkin ja noin 30 myymälästä koostuvan Naturkompaniet-kauppaketjun.[1]

Partioaitta aloitti toimintansa Suomen Partioliiton omistamana vuonna 1928.[2] Ensimmäinen kaupparekisterimerkintä on tehty 3. helmikuuta 1939 nimellä Partio- Aitta, ja omistajana oli Suomen Partioliitto. Toiminta alkoi tarpeesta tuottaa partiolaisille partiovarusteita ja retkeilyvälineitä, joiden saatavuus oli tuohon aikaan heikko.

Partioaitta oli vuoteen 2011 partiolaisten omistuksessa, tosin järjestöjen ja eri liittojen nimet ja omistusosuudet ovat vuosien saatossa vaihtuneet moneen kertaan. Partioaitalla on ollut oma ompelimo (valmistettu partiopuseroita, anorakkeja, telttoja jne.), se on myynyt telttaperävaunuja ja pienoissähkörautateitä sekä toiminut retkeilyvälineiden maahantuojana.

Partiotytöt perustivat oman kaupan 1950-luvulla. Partiotyttöjen kauppa Oy fuusioitui Partioaittaan 20. syyskuuta 1971. Tämän jälkeen omistajat ovat vaihtuneet, mutta omistajina ovat aina olleet partiojärjestöt. Partioaitta fuusioitui 1. toukokuuta 2009 Hämeen Partiokaupan kanssa, ja omistajiksi tulivat Pääkaupunkiseudun Partiosäätiö ja Hämeen Partiosäätiö. 15. toukokuuta 2011 Partioaitta myytiin Fenix Outdoor AB:lle.

Partioaitan myymälöitä on 13, ja ne toimivat Lahdessa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Lempäälässä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Oulussa, Saariselällä sekä Rovaniemellä.[3]

Partioaitta Jyväskylässä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alkio, Jyrki: Partiolaiset myyvät kauppansa Ruotsiin, Talouselämä 23.5.2011. Viitattu 18.9.2014.
  2. Peltola, Heikki: Palveluloisto ja kiehtomisen aito taito, Kaupan keinot hyperkilpailussa, s. 108. Helsinki: Edita, 2007. ISBN 9789513749422.
  3. Partioaitta -Myymälät Partioaitta. Viitattu 24.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]