Partamonnit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Partamonnit
Ancistrus sp. (aka).jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Monnikalat Siluriformes
Heimo: Imumonnit Loricariidae
Alaheimo: Plekot Ancistrinae
Suku: Partamonnit
Ancistrus
Kner, 1854
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Partamonnit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Partamonnit Commonsissa

Partamonnit (Ancistrus) on imumonnien suku, johon kuuluu useita suosittuja akvaariokaloja. Lajien erottaminen toisistaan on vaikeaa, ja monet niistä tunnetaan vain L-numerolla. Nimettyjä lajeja on kaikkiaan 56.[1] Tyypillinen partamonni kasvaa 10–15 senttimetriä pitkäksi ja liikuskelee akvaariossa enimmäkseen öisin. Partamonni-nimitys johtuu koiraan kuonoon kasvavista tuntoelimistä. Partamonnit vaihtavat väritystään ympäristönsä mukaan. Värityksen vaihtaminen suojaa partamonneja saalistajilta. Partamonni lisääntyy puristamalla mätimunia luolaan, joita uros jää vartioimaan.

Partamonnit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, Amazonin vesistöstä.

Elintavat ja käyttäytyminen akvaariossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Partamonnit imevät akvaarion pohjaa, kalusteita, kasveja ja seiniä syöden niiden pinnoilta levää. Partamonneja voi ruokkia pohjaan uppoavilla kalanruokatableteilla tai -hiutaleilla. Partamonneja ja muitakin pohjakaloja voi ruokkia myös kurkun tai kesäkurpitsan paloillalähde?, jotka saadaan uppoamaan pohjaan lävistämällä ne ruostumattomasta teräksestä valmistetulla teelusikalla. Partamonnit syövät ruokatabletteja ja muuta ruokaa ahnaasti mutustellen. Ruokaillessaan partamonnit saattavat pelotella muita kaloja kauemmaksi ruuastaan.

Partamonnien käyttäytyminen on oikukasta ja vaikeasti ennakoitavaa. Yleisesti partamonnit ovat arkoja ja säikähtävät helposti akvaarion ulkopuolista liikettä ja tärinää. Toisaalta partamonni saattaa imeä akvaarion seinää, akvaarion keskeisimmällä paikalla, jopa kymmeniä minuutteja välittämättä mistään ulkoisista häiriötekijöistä.

Partamonnit liikkuvat päivällä, mutta ne ovat aktiivisempia yöllä. Säikähtäessään ne pakenevat akvaarion kalusteiden ja kasvien suojiin. Partamonnit ovat sitkeitä akvaariokaloja, jotka eivät reagoi kovin helposti akvaarion vedenlaadun häiriöihin tai muihin akvaarion hoitoon liittyviin häiriötekijöihin.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.