Parabeenit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Parabeenien rakennekuva, jossa R viittaa alkyyliryhmään

Parabeenit ovat fenolijohdannaisten ryhmään kuuluvia orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat parahydroksibentsoehapon eli 4-hydroksibentsoehapon (C7H6O3) estereitä. Parabeeneissa yhdisteen runkoon on liittynyt alkyyliryhmä. Parabeeneja käytetään kosmetiikkatuotteissa kuten shampoissa, hiusgeeleissä, kosteusvoiteissa ja partavaahdoissa sekä lääketeollisuuden tuotteissa että elintarvikkeissa säilöntäaineina.

Parabeenien haitat terveydelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosmetiikkaa säädellään tiukalla lainsäädännöllä, jonka perusta on tuotteiden turvallisuus. Valitettavasti markkinoilla liikkuu paljon väärää tietoa parabeeneistä ja niiden vaikutuksista ihmisten terveyteen. Parabeenit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Iholla kosteusvoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia. Lisääntymiskyvylle haitallisia ftalaatteja käytetään kosmetiikassa vain satunnaisesti. Viime vuosina lähinnä kuluttajien epäilyt parabeenien aiheuttamista hormonivaikutuksista ovat saaneet valmistajat vähentämään niiden käyttöä kosmetiikkatuotteissa. Osa kosmetiikkavalmistajista kokee saavansa merkittävää markkinaetua korvatessaan parabeenit vähemmän haitallisilla säilöntäaineilla.lähde?

Kosmetiikkatuotteiden pakkausmerkinnöissä pitää olla tuotteen ainesosaluettelo, jossa luetellaan kaikki tuotteen sisältämät ainesosat. Parabeenit merkitään luetteloissa sanoilla: methylparaben E218 , ethylparaben E214, butylparaben ja propylparaben E216 jne. [1][2][3][4]

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parabeeneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]