Paperinkeräys (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paperinkeräys Oy[1]
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1943[2]
Toimitusjohtaja Kyösti Pöyry[2]
Puheenjohtaja Juha Kalevi Taavila[2]
Kotipaikka Helsinki, Suomi[1]
Toimiala Jätteen ja romun tukkukauppa[1]
Liikevaihto Nousua 59,4 milj. (2012)[2]
Tilikauden tulos Laskua 0,5 milj. € (2012)[2]
Henkilöstö 205 (2012)[2]
Kotisivu paperinkerays.fi
Yrityksen pääkonttori Helsingin Porkkalankadulla.

Paperinkeräys Oy on vuonna 1943 perustettu kierrätys-, ympäristö- ja tietoturvapalveluita tarjoava yritys. Se myös kerää paperia ja toimittaa sen raaka-aineeksi. Paperinkeräys myy keräyspaperin lisäksi muitakin uusioraaka-aineita ja tuotteita raaka-aineeksi, energiaksi tai uudelleen käytettäväksi.

Paperinkeräys Oy vastaa paperin talteenotosta koko Suomessa. Paperinkeräys Oy sopii kuntien tai kunnallisten liikelaitosten kanssa keräyspisteiden paikoista ja käyttää paikallisia alihankkijoita keräyspisteiden tyhjennyksiin ja paperin kuljetuksiin. Yritys myös neuvoo ja opastaa kuluttajia.

Paperinkeräys Oy on suomalaisten metsäteollisuusyritysten vuonna 1943 perustama ja edelleen omistama yritys.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin paperin kerääminen aloitettiin paperin raaka-aineen niukkuuden tähden. Saksassa oli kova paperipula 1920-30-luvuilla, ja silloin liikemies Ruben Liebkind alkoi toimittaa keräyspaperia Suomesta Saksaan. Kun paperista maksettiin kerääjille palkkioita, alkoivat aatteelliset yhdistykset saada rahaa keräämällä paperia.

Sotavuosina ja toisen maailmansodan jälkeen teollisuus kärsi kovasta raaka-ainepulasta, ja keräyspaperin ohella kerättiin myös kangasta, kumia, metallia yms. Suomessa metsäyhtiöt perustivat v. 1943 Jätekeskus Oy:n, josta tuli sittemmin Paperinkeräys Oy.

Sodan jälkeen kaikesta oli huutava pula, ja niin houkuteltiin myös yksityisiä ihmisiä, jopa koululapsia keräämään paperia erilaisia makeis- ja tavarapalkkioita vastaan. Yksityisten ihmisten keräystoiminta oli innokkainta 1950–1960-luvuilla. 1970-luvulla keräyspalkkiot lopetettiin ja paperinkeräys organisoitiin ammattimaisten keräysliikkeiden kautta.1990-luvulla paperinkeräyksen motiiviksi tulivat myös vihreät arvot. Nyt haluttiin säästää paperia, jotta kaatopaikat eivät täyttyisi ja että maapallon keuhkot eli metsät pysyisivät elinvoimaisina. 1990-luvulla kuluttajilta alettiin aktiivisesti kerätä myös erilaisia pakkauskartonkeja kuten maito- ja mehutölkkejä.Vuonna 1998 huoli luonnonvarojen kestävästä käytöstä sai aikaan valtioneuvoston päätöksen tuottajavastuun toteuttamiseksi. Paperiteollisuus velvoitettiin huolehtimaan paperin talteenotosta ja keräyspaperin hyödyntämisestä. Paperiteollisuus on valtuuttanut Paperinkeräys Oy:n järjestämään keräyksen ja toimittamaan keräyspaperin hyödynnettäväksi.

Kierrätys- ja jätehuoltopalvelut kuluttajille ja yrityksille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upotettu keräysväline sopii paikkaan, jossa keräysauto pystyy nostamaan tyhjennettävän säiliön sisällön.
  • Paperinkeräys Oy:llä 6 000 yleistä paperinkeräyspistettä kautta Suomen
  • Lajitteluohjeet ja neuvonta kuluttajille ja yrityksille
  • Keräyskonttien ja –säiliöiden tyhjennys ja puhtaanapito
  • Kauppojen ja kiinteistöjen keräyssäiliöiden tyhjennys ja puhtaanapito
  • Painotalojen paperitähteiden ja painovärien keräys ja hyötykäyttö
  • Uusioraaka-aineiden myynti paperitehtaille ym.
  • Keräyspaperin ja -kartongin vienti ja tuonti

Muut jätemateriaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paperinkeräys Oy ja sen tytäryhtiöt huolehtivat myös muista jätemateriaaleista kuten paperi- ja kartonkiteollisuuden tuottamasta tuotantohylystä, kaupan ja teollisuuden kierrätysmuovista, kierrätysmetallista, metsätähteestä, kierrätyspuusta, energiajätteestä sekä polttokelpoisesta yhdyskuntajätteestä. Yritys ostaa käytettyjä toimistokalusteita ja käytettyjä kuormalavoja ja myy niitä eteenpäin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä ytj.fi. Patentti- ja rekisterihallitus ja verohallinto. Viitattu 31.12.2013.
  2. a b c d e f Finder yritystieto finder.fi. Fonecta Oy. Viitattu 30.12.2013.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]