Pankkitalletus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pankkitalletus (myös: Talletustili, eng: Deposit Account, ruots: depå, transaktionskonto, privatkonto, allkonto) on liikepankin ottolainaus: pankin asiakas lainaa rahaa pankille. Yleiskielessä rahan laittamista pankkitilille kutsutaan talletukseksi. Kyseessä on kuitenkin rahojen lainaaminen korkoa vastaan pankille, ja tallettajalla on saamisoikeus pankkia kohtaan eli toisin sanoen kyseessä on pankin velka asiakkaalle. Talletuspankkien ottolainaus muodostuu lähinnä yleisön talletuksista.[1]

On erikseen säädetty, että pankkitalletukset eivät vanhennu [2]. Pankkitalletuksia rahavelkoina eivät koske kauppakaaren 12. luvun säännökset talletuksestaselvennä. Pankkitalletukset ovat talletussuojan piirissä.

Määräaikaistalletus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Määräaikaistalletus tarkoittaa talletusta erilliselle tilille määrätyksi ajaksi. Määräaikaistalletuksen kannattavuuta arvioitaessa on otettava huomioon talletuksen koron ja inflaation suhde.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ottolainaus Taloussanomat. Sanoma. Viitattu 10.8.2015.
  2. Vanhentumislain (15.8.2003/728) 9 §. Finlex. Sen mukaan Talletuspankin vastaanottamat talletukset tai muut yleisöltä otetut ja vaadittaessa takaisin maksettavat varat taikka niistä suoritetut korot eivät vanhennu.