Panamax

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi laivaa Mirafloresin sululla näyttävät melkein koskettavan sulkukammion seiniä.

Panamax-tyyppiseksi kutsutaan laivaa, joka mahtuu kulkemaan Panaman kanavan suluista. Laivan suurimman koon määrää sulkukammioiden koko ja kanavan syvyys. Koska Panaman kanava on paljon käytetty laivareitti, ovat Panamax-säännöt merkittävä tekijä laivojen suunnittelussa. Monet alukset rakennetaan tarkalleen suurimpaan sallittuun kokoon.

Mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panamax-mitat määräytyvät ensisijaisesti kanavan sulkukammioiden koon mukaan. Jokainen kammio on 320,0 metriä pitkä, 33,53 metriä leveä ja 25,9 metriä syvä. Tässä olevat mitat ovat ajalta ennen kanavan laajennusta vuonna 2016. Käytettävissä olevan tilan pituus sulkukammiossa on 304,8 metriä (366 m on uusi max pituus laajennuksen jälkeen). Balboassa oleva Americas-silta määrää aluksen suurimman mahdollisen kokonaiskorkeuden. Sen vapaa korkeus vedenpinnasta on keskijänteen kohdalla 61,3 metriä nousuveden aikaan.

Panaman kanavan kautta kulkevien alusten suurimmat sallitut mitat ovat

  • Kokonaispituus 294,1 m.
  • Leveys 32,3 m.
  • Syväys 12,0 m; lastimerkin tropiikkilastivesiviiva makeassa vedessä. Gatúninjärven veden tiheys 29,4°C lämpötilassa on 0,9954 g/cm3. Veden suolaisuus ja lämpötila vaikuttavat sen tiheyteen ja siihen miten syvällä laiva vedessä ui.
  • Korkeus 57,91 m mitattuna vesiviivasta aluksen korkeimpaan kohtaan.

Sallittua mittaa korkeammat laivat, enintään 62,5 m:n korkeuteen asti, saavat kulkea kanavassa kunhan alittavat Americas-sillan vuoroveden ollessa matalalla. Myös laivojen, joiden leveys on korkeintaan 32,61 m sallitaan kulkea kanavassa, jos niiden syväys on tiettyjen ehtojen mukainen. Lisäksi voidaan erikoisluvalla sallia pituudeltaan ja leveydeltään ylisuurten alusten kulku, kun mitan ylitys on sulkukammion seiniä korkeammalla. Jos Gatúninjärven vesi on poikkeuksellisen matalalla, voi Panaman kanavahallinto (ACP, Autoridad del Canal de Panamá) rajoittaa suurinta sallittua syväystä.

Panamax-säännöissä on määräyksiä myös kiinnitysvarusteista, koska laivoja hinataan suluissa kanavan molemmilla sivuilla kulkevilla vetureilla (englanniksi virallisesti locomotive, epävirallisesti mule). Lisäksi vaaditaan että komentosillalta näkee vedenpinnan pisteessä, joka on aluksen keulasta aluksen pituuden verran edempänä.

Vaikutus tonnistoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panamax on edelleen merkittävä tekijä laivojen suunnittelussa. Lukuisat laivat rakennetaan tarkalleen sen sallimiin mittoihin, jotta alus voi kuljettaa suurimman mahdollisen lastin.

Post Panamax -laivoiksi kutsutaan laivoja, joiden mitat ovat sallittuja suuremmat. Tällainen alus ei siis voi kulkea Panaman kanavassa. Monet konttilaivat ja tankkilaivat kuuluvat tähän ryhmään. Myös Yhdysvaltain laivaston suurimpien alusten on mahdotonta sopia kanavan sulkuihin. Monet uudet loistoristeilijät ovat myös liian suuria Panaman kanavaan.

Sub Panamax -nimitystä käytetään joskus edellisen vastakohtana. Sillä tarkoitetaan Panamax-säännöt täyttävää alusta.

Sulkujen suurentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panaman kanavan sulkujen suurentamista on ehdoteltu 1940-luvulta lähtien helpottamaan ruuhkia ja mahdollistamaan suurempien laivojen kulun. Kanavan laajennus valmistui vuonna 2016.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Panamax.