Handymax

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 1985 valmistunut jäävahvisteinen irtolastialus Maciej Rataj on kantavuudeltaan 33 750 tonnia. Puolalaislaivan pituus on 195,08 metriä, leveys 25,35 m ja syväys 10,67 m.

Handymax on kauppalaivojen kokoluokka, jota käytetään ryhmiteltäessä laivoja niiden kantavuuden perusteella. Nimitys tarkoittaa että laiva on kokoluokkaa handysize suurempi. Englannin handy tarkoittaa paitsi yleiskielen kätevää, merenkulkijoiden keskuudessa myös helposti ohjattavaa laivaa.

Handymax-kokoluokalla ei ole virallista määritelmää, vaan useita erilaisia epävirallisia ja kolme puolivirallista määritelmää:

  • Intercargo (International Association of Dry Cargo Shipowners) on kuivan irtolastin kuljetusta harjoittavien laivanvarustajien kansainvälinen yhdistys, joka käyttää nimitystä kuivalastialuksista, joiden kantavuus on 35 000–49 999 tonnia.
  • Intertanko (International Association of Independent Tanker Owners) on kansainvälinen itsenäisten (ei-valtiollisten) säiliöalusvarustamojen yhdistys, joka nimittää handymaxeiksi säiliöaluksia, joiden kantavuus on 30 000–59 999 tonnia.
  • Luokituslaitos Lloyd's Register käyttää nimitystä irtolastialuksista, joiden kantavuus on 30 001–50 000 tonnia.

Handymax-alusten suurin pituus on yleensä korkeintaan 190 metriä, mutta nimitystä näkee käytettävän pidemmistäkin aluksista.