Tämä on lupaava artikkeli.

Palmerston (Cookinsaaret)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palmerston
Palmerston Aerial.jpg
Maantiede
Sijainti Tyyni valtameri
Saariryhmä Eteläiset Cookinsaaret
Pinta-ala 2,6 km²
Valtio
Valtio Cookinsaaret, Uusi-Seelanti
Väestö
Väkiluku 63[1]
Kielet englanti

Palmerston on koralliatolli Cookinsaarilla, Tyynellä valtamerellä. Se sijaitsee noin 500 kilometrin päässä Cookinsaarten pääsaaresta, Rarotongasta. Palmerstonin pinta-ala on 2,6 neliökilometriä. Saarella on 63 asukasta. He puhuvat murteellista englannin kieltä. Asukkaat polveutuvat vain yhdestä miehestä, englantilaisesta William Marstersista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Cookin laiva Palmerstonin edustalla.

Palmerstonia on asutettu satunnaisesti ennen eurooppalaisten tuloa. Saari tunnettiin nimellä Avrau lähisaarten asukkaiden keskuudessa. James Cook oli vuonna 1774 ensimmäinen saarella käynyt eurooppalainen. Tuolloin saari oli asumaton. Cook palasi saaren ohi vuonna 1777 jolloin hän lähetti miehistöään etsimään saarelta tarvikkeita. Vuonna 1850 Merchant of Tahiti -niminen laiva pelasti saarelta neljä haaksirikkoutunutta. Lain mukaan haaksirikkoutuneilla oli oikeus saareen, mutta he myivät oikeuden Merchant of Tahitin kapteenille matkasta Rarotongaan. Sittemmin saari päätyi Tahitissa asuneelle skottilaiselle kauppiaalle, joka lähetti saarelle edustajakseen englantilaisen William Marstersin. Tämä muutti Palmerstoniin vuonna 1863 ja sai useita lapsia kolmen vaimonsa kanssa.[2] Palmerston liitettiin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuonna 1891, jonka jälkeen saari vuokrattiin Marsterseille[1]. Marsters hallitsi kuitenkin saarta käytännössä kuninkaan tavoin kuolemaansa saakka vuonna 1899[3]. Ennen kuolemaansa hän oli saanut 17 lasta ja 54 lastenlasta[1]. Muutama vuosi hänen kuolemansa jälkeen saarella riideltiin uudesta johtajasta. Brittiläinen Rarotongalla asunut eversti W.E. Gudgeon ratkaisi asian nimittämällä Marstersin pojan Joelin saaren tuomariksi.[3] Marstersin suku sai saaren kokonaan omistukseensa vuonna 1954[1].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palmerstonin pinta-ala on 2,6 km². Se on eteläisten Cooksaarten ainoa todellinen atolli. Se koostuu kuudesta motusta eli luodosta, jotka ovat muodostuneet 1457 hehtaaria käsittävälle koralliriutalle. Riutta puolestaan ympäröi noin 11 kilometrin verran sen sisään muodostunutta laguunia. Saaren korkein kohta on 6 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva The Mountain. Saarta vaivaavat kovat tuulet ja sinne on iskenyt voimakkaita hurrikaaneja vuosina 1883, 1914, 1923, 1926, 1931, 1935, 1942 ja 1967.[3] Saarelle liikennöi lautta noin kerran kahdessa kuukaudessa. Suurin osa saarella vierailijoista tulee yksityisillä jahdeilla.[4]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palmerston on Cooksaarista ainoa, jossa väestö puhuu laajasti englantia äidinkielenään. Saarella puhuttuun englantiin on vaikuttanut voimakkaasti William Marstersin kotiseudun Gloucestershiren murre, minkä lisäksi siinä on lainasanoja maorista. Marsters jakoi perheensä kolmeen sukuhaaraan vaimojensa mukaan. Sukuhaarat olivat nimeltään Akaingaro, Matava ja Te Pou. Säännöt esimerkiksi luonnonvarojen jaosta on tehty tämän jaon mukaan. Saaren 63 asukkaan lisäksi palmerstonilaisia asuu noin 200 Rarotongassa ja Uudessa-Seelannissa.[2] Saaren väestö elää lähinnä kalastuksella ja kalan säilömiseksi saarella onkin maailman eniten pakastimia henkilöä kohden[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lonely Planet Rarotonga & the Cook Islands. Lonely Planet Publications, 1998. ISBN 0864425538. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Palmerston - An English Legacy cookislands.org.uk. Viitattu 19.5.2011.
  2. a b Lonely Planet 1998, s. 146
  3. a b c Palmerston - The Island of 200 Harbors The Cook Islands. Viitattu 19.5.2011. (englanniksi)
  4. a b Lonely Planet 1998, s. 147