Paljon melua tyhjästä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paljon melua tyhjästä (engl. Much Ado About Nothing) on William Shakespearen noin vuonna 1598 kirjoittama romanttinen komedia. Se sijoittuu Sisiliaan Messinan kaupunkiin. Näytelmä kertoo rakkaussuhteista ja kepposista, joita joutilas yläluokka tekee toisilleen. Pääosissa on Messinan kuvernöörin tytär Hero ja tämän sulhanen, nuori kreivi Claudio. Sulhasen kaveri Benedikt ja morsiamen sisar Beatrice ovat toinen pari, jonka välille kehitetään romanttisia jännitteitä. Aragonian prinssi Don Pedron ja tämän velipuolen Don Juanin välille kehkeytyy jännitteitä, kateutta ja kilpailua.

Paavo Cajander on suomentanut näytelmän ensimmäisenä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, ja se ilmestyi painettuna 1920-luvun alussa[1]. Petri Pullinen käänsi tekstin uudelleen vuonna 2001.[2] Kersti Juvan suomennos ilmestyi 2009.

Ooppera-, elokuva- ja televisiosovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Shakespeare, William: Paljon melua tyhjästä. (Much ado about nothing.) William Shakespearen draamat 6. Suomentanut Paavo Cajander (Ilm. ensimmäisen kerran suomeksi 1906 Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustantamana). Helsinki: WSOY, 1944.
  • Shakespeare, William: Paljon melua tyhjästä. (Much ado about nothing.) Suomentanut Kersti Juva. Helsinki: WSOY, 2009. ISBN 978-951-0-33063-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paavo Cajander: Shakespearen draamoja VI. SKS 1920-22
  2. Näytelmät.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paljon melua tyhjästä.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.