Palazzo dei Conservatori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palazzo dei Conservatori
Palazzo dei Conservatorin pihaa.

Palazzo dei Conservatori on rakennus Piazza del Campidoglion laidalla Capitoliumissa Roomassa. Nykyään se on yksi Musei Capitolinin kolmesta rakennuksesta.[1]

Palazzo dei Conservatori rakennettiin 1300-luvulla. Palatsin alakerroksessa toimi ammattikuntien toimipaikka ja oikeusistuin. 1520-luvulla palatsi uudistettiin Piazza del Campidoglion ohella Michelangelon suunnitelmien mukaisesti. Palatsiin on sijoitettu paavi Sixtus IV:n vuonna 1471 perustama taidekokoelma.

Museon kokoelma on karttunut ajan myötä. Paikkansa museosta ovat saaneet Konstantinus Suuren pää ja käsi, jotka ovat säilyneet osat antiikin aikaisesta, yli 10 metriä korkeasta veistoksesta, sekä Romulusta ja Remusta imettävä Capitoliumin naarassusi. Myös aiemmin palatsin edustan aukiolla sijainnut alkuperäinen Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas on löytänyt paikkansa Palazzo dei Conservatorista.

Rooman sopimus allekirjoitettiin tässä rakennuksessa 25.3.1957.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palazzo dei Conservatori Lonely Planet. Viitattu 24.3.2022.
  2. Ever Closer Union: The Legacy of the Treaties of Rome for Today's Europe 1957-2017 - Online exhibition European Council Library. 2017. Viitattu 24.3.2022.