Palazzo Farnese

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palazzo Farnese
Palazzo Farnese, Paul Letarouillyn kivipiirros 1800-luvulta.

Palazzo Farnese eli Farnesen palatsi on palatsi Roomassa Italiassa. Se sijaitsee Tiberin vasemmalla rannalla Piazza Farnesen ja Via Giulian välissä. Kun Ruotsin kuningatar Kristiina tuli Roomaan 1655, hän asui palatsissa vuoteen 1659.

Kun Farnesen suku sammui, palatsi päätyi Napolin kuningashuoneen omistukseen, jolta sen ensin vuonna 1874 vuokrasi ja lopulta 1908 osti Ranskan valtio Ranskan Rooman-suurlähetystöksi. Aiemmin rakennuksessa on ollut myös Ranskan arkeologinen instituutti.[1]

Ruotsissa palatsi tunnetaan Tukholman kuninkaanlinnan pohjoisen siiven esikuvana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palazzo Farnese on rakennettu paikalle, jolla on aiemmin ollut palatsi. Sen hankki vuonna 1495 kardinaali Alessandro Farnese, josta myöhemmin tuli paavi Paavali III. Uuden palatsin rakentamisen aloitti Antonio da Sangallo nuorempi vuonna 1514. Se oli jo alun alkaen hyvin suuri, ja sitä laajennettiin sen jälkeen kun Farnese oli 1534 valittu paaviksi. Pihaa suurennettiin, ja julkisivua siirrettiin eteenpäin muutama metri. Palatsissä on neljä siipeä, jotka ympäröivät neliömäistä pihaa. Siinä on holvattu sisäänkäynti ja takana puutarhaan avoin pylväskäytävä.

Sangallon kuoltua 1546 oli julkisivua korotettu kolmikerroksiseksi. Michelangelo, joka samaan aikaan työskenteli Paavali III:n toisen suuren hankkeen, Piazza del Campidoglion, kimpussa, sai rakentamisen vastattavakseen. Hänen johdollaan julkisivua korotettiin, ja se sai sen voimakkaan, kruunumaisen korniisin. Pian paavin kuoleman jälkeen 1549 sai Giacomo Barozzi da Vignola työn vastuulleen. Hän oli työskennellyt aiemmin muissa Farnesen rakennushankkeissa. Hänen johdollaan valmistui muun muassa palatsin takafasadi ja loggiat puutarhan suuntaan (1569–1573). Ylimmän loggian, joka rakennettiin 1589, teki kuitenkin hänen seuraajansa Giacomo della Porta.

Palatsin sisätiloissa on muun muassa kuuluisa Galleria Farnese, johon Annibale Carracci maalasi noin vuonna 1600 freskoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svensk uppslagsbok, Malmö 1932
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Palazzo Farnese