Piazza Farnese

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleiskuva piazza Farnesesta.

Piazza Farnese on noin 3 650 neliömetrin laajuinen suorakulmion muotoinen aukio Rooman historiallisessa keskustassa. Sen näkymää hallitsee Farnesen palatsi. Aukiolla on kaksi suihkulähdettä.

Sijainti ja tiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aukiota rajaavat kadut Via dei Farnesi / Vicolo del Gallo luoteessa ja Via del Mascherone / Via della Corda kaakossa. Siihen päättyvät Via di Monserrato, Via dei Baullari, Vicolo de’Venti ja Vicolo del Giglio. Lähistöllä sijaitsee Campo de’ Fiori -aukio.

Palazzo Farnese eli Farnesen palatsi on moniosainen rakennus 1300-luvulta. Sen rakennutti Farnesen suku, joka antoi sen tehtäväksi Antonio da Sangallo nuoremmalle ja Michelangelolle. Rakennuksella on vuosisatojen aikana ollut useita omistajia, ja sitä on korjattu ja laajennettu. Nykyisin se on Ranskan valtion omistuksessa, ja se toimii suurlähetystönä.

Santa Brigida

Aukion luoteisreunalla on Pyhän Birgitan kirkko, Ruotsin kansalliskirkko, jossa on myös Birgitan asuinrakennus.[1]

Palazzo del Gallo di Roccagiovane

Piazza Farnesen pohjoislaidalla on Palazzo Pichini, joka tunnetaan myös nimellä Palazzo Roccagiovane. Sen kunnostutti vuonna 1705 Alessandro Specchi, mutta 1900-luvun lopulla sen julkisivu sai jälleen alkuperäisen värinsä.[2]

Aukion suihkulähteiden kolme kivistä liljaa symboloivat Farnesen suvun vaakunaa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Piazza Farnese