Palava kirahvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palava kirahvi

Palava kirahvi on espanjalaisen, parhaiten surrealistina tunnetun taidemaalarin Salvador Dalín 35×27 senttimetrin kokoinen öljyvärimaalaus vuodelta 1937.

Kuva on sijoitettu illan hämärtyvään ilmapiiriin syvänsinisen taivaan kera. Maalauksessa esiintyy kaksi naishahmoa, joista toisen rinnasta ja jalasta avautuu laatikoita kuin lipastosta. Kummankin hahmon selästä työntyy määrittelemättömiä fallisia muotoja, joita kannattelevat kainalosauvamaiset esineet. Kädet, kyynärvarret ja lähempänä olevan hahmon kasvot on kuorittu niin, että ihonalainen lihaskudos paljastuu. Toinen hahmoista pitelee lihasuikaletta. Lipastoina toimivat ihmishahmot kuten kainalosauvamaiset muodotkin ovat tyypillisiä Dalín maalauksissa esiintyviä arkkityyppejä.

Kauempana taka-alalla näkyy kirahvi, jonka selkä on tulessa. Dalí käytti palavan kirahvin hahmoa ensimmäisen kerran vuoden 1930 elokuvassaan Kulta-aika. Se esiintyi uudelleen toisessa maalauksessa vuonna 1937. Dalí kuvasi työtään ”maskuliiniseksi kosmiseksi apokalyptiseksi hirviöksi”. Hän piti sitä sodan enteenä.

Teos kuuluu nykyään Kunstmuseum Baselin kokoelmiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]