Paksuhäntägekko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paksuhäntägekko
Hemitheconyx caudicinctus.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Osalahko: Gekkota
Heimo: Eublepharidae
Suku: Hemitheconyx
Laji: caudicinctus
Kaksiosainen nimi

Hemitheconyx caudicinctus
(Duméril, 1851)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Paksuhäntägekko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paksuhäntägekko Commonsissa

Paksuhäntägekko (Hemitheconyx caudicinctus) on heimoon Eublepharidae kuuluva liskolaji. Samaan heimoon kuuluu muutamia muita lajeja, esimerkiksi kääpiöpaksuhäntä ja leopardigekko. Paksuhäntägekkoa tavataan Länsi-Afrikassa, Senegalista Kameruniin.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paksuhäntägekolla ei ole imukuppivarpaita toisin kuin monilla muilla gekoilla, vaan pienet ja terävät puuhun kiipeilyyn soveltuvat kynnet. Tästä huolimatta ei paksuhäntägekon ruumiinrakenne ole jyrkkien puunrunkojen kanssa taiturointiin soveltuva, vaan kynnet on tarkoitettu enemmänkin tasaisen kiipeilyn varmuudeksi. Paksuhäntägekko on lemmikkinä rauhallinen, sisäsiisti ja lempeä.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paksuhäntägekko on rauhallinen, sisäsiisti ja lempeä, joten se sopii erinomaisesti lemmikiksi. Terraarion on oltava kooltaan vähintään 50 litraa gekkoa kohti. Paksuhäntägekot elävät luonnossa yksin, mutta se ei tarkoita että niitä ei voi pitää enempää kuin yhtä samassa terraariossa. Urokset alkavat kuitenkin nahistella keskenään. Täysikasvuinen yksilö voi kasvaa 20–30 cm pitkäksi ja elää 30-vuotiaaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Penner, J., Rödel , M.-O., Luiselli, L. & Segniagbeto, G.: Hemitheconyx caudicinctus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.6.2014. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.