Pakkopaita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pakkopaita.

Pakkopaita on vaatekappale, joka estää käsien ja käsivarsien liikuttamisen. Sidotut hihat pakottavat paidan käyttäjän pitämään käsivarsiaan ristittyinä rintansa päällä. Pukemalla ihminen pakkopaitaan voidaan yrittää estää häntä vahingoittamasta itseään tai muita tai tekemästä vastarintaa.

Pakkopaitaa on ennen käytetty pääasiassa vankiloissa, mutta sitä käytetään yhä joissakin psykiatrisissa sairaaloissa, jos potilas on vaarallinen tai liian aggressiivinen. Suomessa pakkopaidan käytöstä on luovuttu potilasturvallisuuden ja epäinhimillisyyden vuoksi kun mielenterveyttä koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu.[1]

Nykyään pakkopaita kuuluukin lähinnä kahlekuninkaiden ohjelmanumeroihin.

Suomessa käytetään edelleen potilaan liikkumista rajoittavia vaatteita, esimerkiksi lyöjän liivejä, sekä haalareita, jotka estävät lyömisen lisäksi myös potkimisen. Rajoitevaatteen käytöstä määrää lääkäri. Rajoitevaatteita käytetään pääasiassa valtion mielisairaaloissa Niuvaniemen ja Vanhan Vaasan sairaaloissa.[2].

Vertauskuvallisesti pakkopaidaksi voidaan kutsua mitä tahansa, mikä rajoittaa ihmisen toiminnan vapautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sanni Vottonen: Psykiatrisen potilaan eristämisen hoidon historia ja sen eri ulottuvuudet. Kuvasarja psykiatrisen potilaan eristämisen keinoista (pdf) (Opinnäytetyö) 6.5.2014. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Viitattu 8.12.2015.
  2. Ammattiuutiset Motiivi-lehti. 10/2015. Arkistoitu 10.3.2018. Viitattu 9.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pakkopaita.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.