Pakettivarasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pakettivarasto (engl. repository, "repo") on tietovarasto, josta tietokoneohjelmien pakettitiedostoja voidaan hakea tietoverkon kautta ja asentaa käyttäjän omalle tietokoneelle. Pakettivarastoja käyttävät tietokoneiden käyttöjärjestelmien paketinhallintajärjestelmät. Ohjelmien lisäksi pakettivarastoissa voi olla myös muita tiedostoja.

Linux-jakeluiden pakettivarastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linux-jakeluissa käyttöjärjestelmä ja asennettavat ohjelmat ovat jakelun kehittäjän ylläpitämässä pakettivarastossa. Loppukäyttäjä asentaa ohjelmia ja päivityksiä keskitetysti paketinhallintajärjestelmällä. Virallisten pakettivarastojen lisäksi käyttäjä voi käyttää myös kolmannen tahon pakettivarastoja. Tyypillisesti jakeluiden pakettivarastoiden käyttö ei vaadi kirjatumista.selvennä

Ohjemointikielien pakettivarastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kieli / tarkoitus Paketinkehitysprosessi Pakettivarasto Kuinka asennetaan Yhteiskäyttö Automaattitarkistukset
Haskell Common Architecture for Building Applications and Libraries [1] Hackage[2] How to Install[3]
Perl CPAN
PHP PEAR PECL
Python PyPI Python Package Manager
R R CMD check process[4][5] CRAN[6] Installing packages[7] R-Forge[8] Karkeasti viikoittain 12 alustalle tai yhdistelmälle erilaiset versiot (kehitys, julkaisukandidaatit, paikatut, julkitust) jopa seitsemälle eri käyttöjärjestelmälle (Linuxin eri jakelut, Windows, ja OS X).
Bioconductor install BiocLite.R[9]
Ruby RubyGems Ruby Application Archive RubyForge
TeX, LaTeX CTAN

Useilla ohjelmointikielillä ei ole keskitettyä pakettivarastoa, mutta niille on kokoelmia laadukkaiksi todetuista algoritmeista ja rutiineista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]