CPAN

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Comprehensive Perl Archive Network (CPAN) on laaja kokoelma Perlillä kirjoitettuja tietokoneohjelmia, moduuleita ja dokumentaatiota. Sen pääsivusto on samannimisessä .org-osoitteessa, minkä lisäksi arkisto on peilattu moniin muihin paikkoihin Internetissä. CPAN:in on perustanut suomalainen Jarkko Hietaniemi vuonna 1995. Hietaniemi ylläpiti sivustoa omissa nimissään 1995–2010 ja toimii sen pääkirjastonhoitajana[1].

Perlin moduulit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten monissa muissa ohjelmointikielissä, Perlissä voi käyttää ulkoisia kirjastoja, jotka sisältävät uudelleenkäytettävää koodia. Niitä kutsutaan moduuleiksi. Moduulit asennetaan UNIX-tyyppisissä järjestelmissä yleensä hakemistoihin /usr/lib/perl5, /usr/local/lib/perl5 ja niiden alihakemistoihin.

Perl sisältää muutamia päämoduuleita, joita tarvitaan usein. Esimerkiksi ExtUtils::MakeMaker, jota käytetään laajennusmoduulien kääntämiseen ja CGI.pm, jota käytetään CGI-ohjelmien toteuttamiseen.

CPAN:in tarkoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPAN:in päätarkoitus on auttaa ohjelmoijia löytämään helposti moduulit ja skriptit jotka eivät tule normaalin Perl-jakelun mukana. Sitä käytetään myös uusien Perl-versioiden levittämiseen, kuten myös rinnakkaisprojektien, kuten Parrotin levittämiseen.

CPAN on tärkeä lähde Perl-ohjelmoijille. Sen sisältämät 9000 moduulia voivat säästää ohjelmoijalta helposti viikon työn. Jotkut niistä, kuten DBI-moduulit, joita käytetään SQL-tietokantojen käsittelyyn, ovat lähes korvaamattomia. Toiset, kuten List::Util-moduuli on vain erittäin hyödyllinen moduuli, joka sisältää muutaman yleisesti käytetyn funktion.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]