CPAN

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Comprehensive Perl Archive Network (CPAN) on laaja kokoelma Perlillä kirjoitettuja ohjelmia, moduuleita ja dokumentaatiota. Sen pääsivusto on cpan.org, minkä lisäksi arkisto on peilattu moniin muihin paikkoihin Internetissä.

Perlin moduulit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten monissa muissa ohjelmointikielissä, Perlissä voi käyttää ulkoisia kirjastoja, jotka sisältävät uudelleenkäytettävää koodia. Niitä kutsutaan moduuleiksi. Moduulit asennetaan UNIX-tyyppisissä järjestelmissä yleensä hakemistoihin /usr/lib/perl5, /usr/local/lib/perl5 ja niiden alihakemistoihin.

Perl sisältää muutamia päämoduuleita, joita tarvitaan usein. Esimerkiksi ExtUtils::MakeMaker, jota käytetään laajennusmoduulien kääntämiseen ja CGI.pm, jota käytetään CGI-ohjelmien toteuttamiseen.

CPAN:in tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPAN:in päätarkoitus on auttaa ohjelmoijia löytämään helposti moduulit ja skriptit jotka eivät tule normaalin Perl-jakelun mukana. Sitä käytetään myös uusien Perl-versioiden levittämiseen, kuten myös rinnakkaisprojektien, kuten Parrotin levittämiseen.

CPAN on tärkeä lähde Perl-ohjelmoijille. Sen sisältämät 9000 moduulia voivat säästää ohjelmoijalta helposti viikon työn. Jotkut niistä, kuten DBI-moduulit, joita käytetään SQL-tietokantojen käsittelyyn, ovat lähes korvaamattomia. Toiset, kuten List::Util-moduuli on vain erittäin hyödyllinen moduuli, joka sisältää muutaman yleisesti käytetyn funktion.