CPAN

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Comprehensive Perl Archive Network (CPAN) on laaja kokoelma Perlillä kirjoitettuja ohjelmia, moduuleita ja dokumentaatiota. Sen pääsivusto on cpan.org, minkä lisäksi arkisto on peilattu moniin muihin paikkoihin Internetissä.

Perlin moduulit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten monissa muissa ohjelmointikielissä, Perlissä voi käyttää ulkoisia kirjastoja, jotka sisältävät uudelleenkäytettävää koodia. Niitä kutsutaan moduuleiksi. Moduulit asennetaan UNIX-tyyppisissä järjestelmissä yleensä hakemistoihin /usr/lib/perl5, /usr/local/lib/perl5 ja niiden alihakemistoihin.

Perl sisältää muutamia päämoduuleita, joita tarvitaan usein. Esimerkiksi ExtUtils::MakeMaker, jota käytetään laajennusmoduulien kääntämiseen ja CGI.pm, jota käytetään CGI-ohjelmien toteuttamiseen.

CPAN:in tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CPAN:in päätarkoitus on auttaa ohjelmoijia löytämään helposti moduulit ja skriptit jotka eivät tule normaalin Perl-jakelun mukana. Sitä käytetään myös uusien Perl-versioiden levittämiseen, kuten myös rinnakkaisprojektien, kuten Parrotin levittämiseen.

CPAN on tärkeä lähde Perl-ohjelmoijille. Sen sisältämät 9000 moduulia voivat säästää ohjelmoijalta helposti viikon työn. Jotkut niistä, kuten DBI-moduulit, joita käytetään SQL-tietokantojen käsittelyyn, ovat lähes korvaamattomia. Toiset, kuten List::Util-moduuli on vain erittäin hyödyllinen moduuli, joka sisältää muutaman yleisesti käytetyn funktion.