Painelu-puhalluselvytys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Painelu-puhalluselvytystä voi harjoitella sitä varten tehdyn harjoitusnuken kanssa

Painelu-puhalluselvytyksen (PPE) tarkoituksena on keinotekoisesti ylläpitää elimistön verenkiertoa ja hapen saanti. PPE:llä saadaan aikaiseksi hetkellisesti kohtuullinen verenkierto, mutta tällä ei kuitenkaan saada pidettyä ihmistä loputtomiin "elossa".

Suositeltava painelu–puhalluselvytysrytmi on 30:2, mutta myös tiheämpää puhallusrytmiä on käytetty. Painelu-puhalluselvytystä aloitettaessa on tarkistettava potilaan hengitysteiden avoimuus ja avattava ne taivuttamalla päätä kevyesti taaksepäin.

PPE on suositeltu tapa elvyttää onnettomuuden uhria, jos uhri ei hengitä. Elvytystä jatketaan, kunnes ammattiapu on paikalla, hengitys palautuu tai elvyttäjän voimat ehtyvät.

Elvytysohjeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jos henkilö menee elottomaksi, tarkista, onko hän herätettävissä.
  2. Jos ei, tee hätäilmoitus numeroon 112 ja huuda apua.
  3. Avaa hengitystiet kohottamalla leuan kärkeä ylöspäin ja tarkista hengitys esimerkiksi kämmenselällä. Jos henkilön hengitys ei ole normaalia, aloita elvytys.
  4. Aloita paineluelvytys: painele rintalastaa 30 kertaa
  5. Aloita puhalluselvytys: puhalla ilmaa potilaan keuhkoihin suun kautta kaksi kertaa
  6. Toista vaiheet 4. ja 5. niin kauan, kunnes hoitohenkilökunta saapuu, potilaan hengitys palautuu normaaliksi tai et jaksa enää elvyttää.

Käytä aikuisen paineluelvytykseen kumpaakin kättä, kämmenet päällekkäin. 1–8-vuotiaan lapsen paineluelvytykseen käytetään yhtä kämmentä. Alle yksivuotiaille käytetään kahta tai kolmea sormea.

Lapsen painelu-puhalluselvytyksessä ennen painelun aloittamista tehdään viiden alkupuhalluksen puhalluselvytys, koska yleisin tajuttomuuden syy lapsilla on henkitorven tukos.

Ohjeet muuttuvat ajan myötä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bee Gees -yhtyeen ”Stayin’ Alive” -kappaleessa on juuri sopiva 104 iskun tempo paineluelvytykseen.[1][2][3] Vastaavanlainen on Queenin "Another One Bites the Dust", missä on 110 iskua-per-minuutti[4][5] ja muistiinpainuva rumpurytmi.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Painelu-puhalluselvytys.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.