PP-19 Bizon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PP-19 Bizon
PP-19 Bizon tukki sisääntaitettuna
PP-19 Bizon tukki sisääntaitettuna
Tyyppi Massasulkuinen, sarjatulta ampuva konepistooli
Valmistaja IZHMASH, Venäjän valtion asetehdas
Valmistusmaa Venäjä
Valmistusvuodet n. 1993
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 9×18 mm PM ja PMM
9×17 mm Browning court
7,62×25 mm Tokarev
9×19 mm Parabellum
Aseen pituus 425 mm (tukki taitettuna)
660 mm (tukki avattuna)
Piipun pituus 240 mm
Paino (tyhjänä) 2,1 kg (lipastettuna 2,7 kg)
Lipas vaihtolipas
Kapasiteetti 64 (9 mm) tai 45 (7.62 mm) patruunaa
Ammuksen lähtönopeus ?
Tehokas kantama 100-200 m
Teoreettinen kantama 300 m
Tulinopeus (laukausta/min) 600-700

PP-19 Bizon (ven. ПП-19 Бизон, bizon (biisoni)) on venäläinen konepistooli, joka perustuu AK-74- ja AK-100 -sarjan rynnäkkökivääreihin. Aseen toimintaperiaate, tähtäin, kädensijat ja taittoperä ovatkin hyvin samanlaiset kuin AK-74:ssä. PP-19 Bizon suunniteltiin alun perin lähitaisteluaseeksi terrorisminvastaisten yksikköjen ja viranomaisten käyttöön. Aseella voidaan ampua sarjatulta tai kertatulta rynnäkkökiväärin tapaan.

Pienestä koosta huolimatta PP-19 Bizon voidaan varustaa esimerkiksi äänenvaimentimella, liekinsammuttimella, optisilla ja punapistetähtäimillä, laserosoittimella tai pimeänäkölaitteella.

Lipas ja sen mekanismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurikapasiteettinen, sylinterimäinen 64 patruunan lipas on vaakatasossa piipun alla, jolloin se toimii samalla etukahvana antaen ampujalle lisätukea. Patruunat sijoittuvat lippaan sisälle samaan tapaan kuin revolverin rullaan, jolloin pieni tila voidaan käyttää tehokkaasti hyväksi.

Syöttömekanismi toimii harvakierteisen poranterän lailla, jossa jousitetun lippaan mekanismi pyörittää lippaan sisällä olevaa makasiinia. Makasiinissa patruunat ovat aina yhden poranterämäisen kierteen välissä. Makasiinin pyöriessä kuten revolverin rulla patruunat syötetään patruunapesään.

Vaikka kertalipastuksella patruunoiden määrä on kaksinkertainen kilpailijoiden, kuten Heckler & Koch MP5 -sarjan konepistooleihin verrattuna, lippaan vaakasuora asento helpottaa aseen kantamista ja käsittelyä. Lippaan muodon antaman lisätuen ja suljetun lukon ansiosta kertatuli on vakaampaa ja helpommin hallittavissa kuin samankokoisen avoimella lukolla ampuvan aseen tuli.

Jotkut PP-19:n lippaista on varustettu patruunalaskurilla, mikä helpottaa käyttäjää arvioimaan latausvälejä.

Muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PP-19 Bizonista on olemassa useita muunnelmia, joissa erona on lähinnä käytetty ampumatarvike. PP-19 Bizonin vaihtoehtoisia patruunoita ovat 9×17 mm Browning court, 9×19 mm Parabellum ja 7,62×25 mm Tokarev.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta PP-19 Bizon.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.